Tryffelsvinets Vinklubb - Vinresor
Stellenbosch i Sydafrika där vinerna Simonsig Chardonnay och Simonsig Cape Blend tas fram.

Vinklubb för passionerade vinsniffare

LivsstilAtt hitta nya viner utanför Systembolagets begränsade sortiment kan vara en utmaning som kräver såväl tid som kunskap. Som tur är finns det vinentusiaster som gärna gör detta jobbet åt dig, bland dessa Tryffelsvinets Vinklubb.

Tryffelsvinets vinklubb startades 2003 och består idag av passionerade vinsniffare runt om i landet, allt från de med ett nyfunnet vinintresse till riktigt rutinerade finsmakare. Vinklubben har idag över 13 000 medlemmar som får ta del av fantastiska tips och råd på nya viner med tillhörande recept.

– Vi delar också med oss av våra bästa restips i vindistrikten samt bjuder på aptitretande recept som passar till våra viner, berättar Stefan Schlyter, en av grundarna till Tryffelsvinets Vinklubb.

Ett hobbyprojekt som växt

Tryffelsvinets Vinklubb - Stefan Schlyter
Stefan Schlyter, en av grundarna till Tryffelsvinets Vinklubb.


Stefan och hans kollega hade båda arbetat med vin i olika sammanhang tidigare och stod av den gemensamma åsikten att sortimentet i Sverige var något bristfälligt. Många duktiga producenter kommer exempelvis aldrig in på Systembolaget då de är för små. Stefan berättar mer:

– Vi ansåg att det fanns för få viner i kategorin mellan billiga volymprodukter och de riktigt exklusiva vinerna. Vi fick ofta frågor om vintips av våra vänner vilket gjorde att vi startade Tryffelsvinet som ett oavlönat hobbyprojekt. Med åren har vinklubben växt sig allt större och består idag av en salig blandning av vinentusiaster.

Idag håller Tryffelsvinet även vinprovningar och events. Stefan uppskattar att de provar 3 000 – 4 000 viner årligen där de bästa importeras och erbjuds medlemmarna. Vissa säljs även till utvalda restauranger.

Resor till vinproducenter världen över
För att hitta nya spännande viner och småskaliga vinodlingar innebär det många mässbesök och otaliga resor till små och mellanstora vinproducenter världen över. Men vinklubben handlar i första hand inte om exklusiva dyrgripar, menar Stefan:

– Vi är starkast kring 90-150 kronor och säljer ganska mycket över 200 kronor också, men där går en magisk gräns för de flesta. Jag tycker egentligen att det är lite konstigt då det är få som tvekar att lägga 400 kronor för ett enkelt vin på restaurang. Det handlar nog mycket om vanor. Vi har också unika viner för upp till 5 000 kronor flaskan.

Stefans personliga favoriter

Simonsig - Stellenbosch
Simonsig Chardonnay och den röda Simonsig Cape Blend från 2014.


Till Stefans favoritviner hör den nya årgången av Simonsig Chardonnay (13%) från 2014; ett smakrikt och fylligt vin från Sydafrika med lime, päron och exotisk frukt för 89 kronor.

Likaså den röda Simonsig Cape Blend (14%) från 2014; en årgång med karaktär med smak av lena tanniner och mogen frukt för 71 kr. Båda vinerna kommer från Stellenbosch i Sydafrika.

Som medlem i Tryffelklubbens Vinklubb får du bland annat ta del av spännande recept som passar till nya vintips. Klubben skickar även ut nyhetsbrev med inbjudningar till event och mässor. På www.tryffelsvinet.se kan du läsa mer om Tryffelsvinets Vinklubb samt anmäla dig till Tryffelsvinets Nyhetsbrev.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se