Uppsala Cancer Clinic
Som Sveriges första privata cancerklinik som ger cancerkirurgibehandling med intensivvård opererar UCC tre till fyra patienter i veckan.

Uppsalaklinik är världsledande inom bukhinnecancer

SjukvårdBukhinnecancer drabbar årligen runt 350-400 svenskar, en diagnos som bara för några år sedan var förknippad med dödlig utgång. Vårdköerna är långa och det råder brist på specialister som kan utföra operationen i Sverige. Detta var grunden till att Uppsala Cancer Clinic valde att starta sin verksamhet.

I Uppsala finns det sedan något år tillbaka en klinik för patienter med den speciella diagnosen bukhinnecancer. Bukhinnecancer innebär oftast att det skett en spridning från exempelvis tjocktarmscancer som tagit sig till bukhinnan, kroppens näst största organ. Behandlingen är väldigt krävande och operationen tar ca 7-8 timmar, där i sällsynta fall tumörvävnad som avlägsnats uppgått till hela 35 kilo.

Helena blev skickad till Frankrike

Det var under hösten 2012 som Helena Lundbäck fick diagnosen bukhinnecancer. Den svenska vården kunde då inte hjälpa henne så Helena blev remitterad till en klinik i Frankrike. Att utföra en livsavgörande operation utanför Sverige oroade Helena, så tack vare en insamling med hjälp av släktingar, vänner sökte hon sig till Uppsala Cancer Clinic. Där fick hon snabbt hjälp och överlevde för att berätta sin historia.

-Tidigare dog alla som fick cancer i bukhinnan, men sedan man börjat operera och behandla med HIPEC, enligt Sugarbakermetoden, kan livet förlängas för många sjuka och några kan t.o.m botas helt. Jag hade en fantastisk tur som kunde opereras på UCC och jag önskar verkligen att alla bukhinnecancersjuka kunde remitteras dit och få samma chans som jag. Det räddade mig och gav mig förlängt liv, berättar Helena Lundberg som idag lever ett normalt liv och är tillbaka på arbetet.

Världsledande inom bukhinnecancer

Haile Mahteme UCC
Haile Mahteme

Metoden har sitt ursprung i USA och är utvecklad av Paul Sugarbaker. Docent Haile Mahteme, kirurg och initiativtagare på det privatägda Uppsala Cancer Clinic, har arbetat direkt under Sugarbaker och är idag ansedd som en av världens absolut främsta kirurger inom tekniken.

När han arbetade på Akademiska sjukhuset i Uppsala var han ensam utövare i Sverige. Väntetiderna låg då på sex till åtta månader, tid som en cancersjuk inte har. Det var anledningen till att Haile Mahteme tillsammans med operationssjuksköterskan Susanne Svahn beslöt sig för att försöka göra detta privat och helst då i samverkan med offentlig sektor.

Behandlingen hos UCC räddar liv

Ofta upptäcker man att det är en spridning till bukhinnan först när man öppnar upp för en annan operation av ex blindtarmsinflammation, tjocktarmscancer eller äggstockscancer. Då väntetiden till operation med Sugarbakermetoden var lång ställdes alla patienter med bukhinnecancer på cellgifter intravenöst. Bukhinnecancerns tumörer har en dålig kärltillförsel, vilket betyder att ordinär (intravenös) cellgiftsbehandling har låg, eller ingen inverkan på tumören då cellgiftet inte når tumörens kärna.

Vid behandling med Sugarbakermetoden öppnas först buken upp och all synlig tumörvävnad avlägsnas systematiskt. Efter avlägsnandet av alla synlig tumörvävnad kyls patienten ner via en speciell dräkt. Därefter ger man varm cellgift lokalt i buken under 30-90 minuter, detta för att skada cancercellens vägg så att cellgiftet ska nå in i tumörens kärna och döda även den cancer man ej ser med blotta ögat. När detta är gjort så sköljs buken igenom och sys ihop, i vissa fall behövs det läggas en tillfällig eller permanent stomi.

Sugarbakermetoden cancerbehandling
Cancerbehandling med Sugarbakermetoden

Hela vårdtiden på UCC är cirka tio till tolv dagar varav de 2 första dygnen består av intensivvård. Därefter tar hemsjukhuset över och i samverkan med UCC följer man patienten, först månadsvis, halvårsvis, sen årvis med prover, tumörmarkörer och röntgenundersökningar.

Patienten följs under fem års tid och är alltid välkommen tillbaka till UCC för konsultation men beroende på var man bor i landet så går det också utmärkt att följa upp patienten på distans.

Ingen väntetid

Som Sveriges första privata cancerklinik som ger cancerkirurgibehandling med intensivvård opererar UCC tre till fyra patienter i veckan och har alltid en akuttid då de kan ta emot patienter.

-Flexibilitet och effektivitet leder till kortare eller inga väntetider och snabbare vård, ett måste inom cancerbehandling, menar Susanne Svahn, operationssköterska och medgrundare av UCC.

-I dag söker patienter den bästa vården och vi är de enda som kan göra de svårare fallen Vårt mål är att vara ett kunskapscentra, där kirurger från andra sjukhus kan följa med sin patient till kliniken och vara med under operationen för att lära sig ingreppet vilket i ett flertal fall redan förekommit, berättar Susanne vidare.

I dagsläget går det att via en del av Sveriges landsting få en specialistvårdsremiss med betalningsgaranti till kliniken, något som de flesta av de 187 patienter som redan gjort behandlingen ankommit via. I de fall en remiss inte beviljats finns även alternativen privat sjukvårdsförsäkring eller privat betalning. Är du intresserad av att veta mer om Uppsala Cancer Clinic:s verksamhet eller har frågor så går det att kontakta dem via www.uppsalacancerclinic.com

Besök gärna även Helenas Lundbäcks blogg, tursomentokig.bloggplatsen.se, där hon berättar om sin fantastiska återhämtning efter besöket på UCC.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se