Presenteras av CardiMo
CardiMo - Huvudbild
Foto: CardiMo

Uppmuntrar anställda till pulsbaserad träning

Det finns en stor vinst med att ha anställda som tränar regelbundet. Det ökar både hälsa och produktivitet på arbetsplatsen. För att ge en liten extra boost har CardiMo tagit fram ett system som kan redovisa pulsträningen, vilket möjliggör för arbetsgivaren att koppla mål och bonus till verkligt utförd träning.

CardiMo - Logotyp

Idag börjar arbetsgivare inse vikten av sina anställdas hälsa allt mer, men ibland räcker det inte med friskvårdsbidrag till motivation. Många gymkort hamnar i byrålådans mörker, och arbetsgivaren får ingen eller liten hälsoeffekt. Med CardiMo får varje anställd en pulsmätare som registrerar träningen, och när ens individuella mål är uppnådda, som kan sättas individuellt, kan det kopplas till någon typ av bonus.

Valfri träningsform

Med CardiMo’s upplägg inleder företaget med ett uppstartsmöte där alla får bekanta sig med sin pulsmätare och systemet. Sen är det bara att träna enligt uppställda mål, och synka sin pulsmätare. Sedan kan företagets administratör följa upp hur träningen går för hela bolaget.

– Den största fördelen är att anställda har total frihet att välja träningsform. Gillar man att springa i skogen, spela hockey med vänner eller träna på gym spelar ingen roll, så länge det blir en pulshöjande aktivitet, förklarar Jonas Fornstedt, vd på CardiMo.

Individuella mål

Målen som sätts är individuella, men CardiMo rekommenderar två till tre gånger i veckan med träning där man har 65 procent i snittpuls under minst 30 minuter. Jonas berättar att om man når denna puls och håller den i 30 minuter så uppnås så många hälsoeffekter, och som exempel frigörs ämnet BDNF i hjärnan. Detta ämne kan liknas ett gödningsmedel för hjärnan, som gör dig effektivare, lugnare, lättare att lära sig, och lösa problem. Vissa skolor har ju infört pulsträning för att öka betygen.

– Det kan faktiskt skilja så mycket som 20 procent i produktivitet för en person som tränar eller är otränad, vilket motsvarar en hel arbetsdag per vecka. Men det är samtidigt viktigt att inte ta ut sig för hårt om man lunch-tränar, för då blir kroppen utmattad och måste återhämta sig i stället, säger Jonas. Det gäller att ha koll på pulsen.

Bonus vid uppnådda mål

CardiMo - Träning
Foto: CardiMo

Som belöning för uppnådda mål, förutom bättre hälsa och mer ork, kan man koppla ett incitament, som kan bestå av ex. träningsbonus på lön, ledig tid, projektpengar eller välgörenhet. Belöningssystemet ska ju uppmuntra anställda att faktiskt genomföra sina träningspass. Här finns olika möjligheter som passar olika företag eller organisationer.

– Om man kopplar bonusen till välgörenhet som engagerar de anställda, så får ju företaget dessutom ett positivt ”Corporate Social Responsibility”-värde, säger Jonas. Möjligheterna är många.

cardimo.se kan man läsa mer om CardiMos tjänster, och en del vetenskap bakom fördelarna med en aktiv livsstil. Gå gärna in och följ CardiMo på Facebook.