Via helikoptertransport kan Arctic Air erbjuda helt unik fjällturism i de norrländska fjällen. Staloloukta.

Upplev svenska fjällen med helikopter

LivsstilDet finns mycket att uppleva i de svenska fjällen som inte alla känner till. Som fjällsnorkling. Med helikoptertransport kan man snabbt och smidigt nå sin destination, övernatta eller campa, och njuta av allt som de svenska fjällen har att erbjuda.

Arctic Air är flygbolaget som via helikoptertransport kan erbjuda helt unik fjällturism i de norrländska fjällen. Vi fick en pratstund med Pär-Ragnar Viklund, flygchef för Arctic Air i Vuoggatjålme och delägare i Norr Helikopter med säte i Vilhelmina, som berättar om tre av deras populära fjällupplevelser under sommartid.

Fiske i klart fjällvatten

I Lappland och norra Jämtlands fjälldalgångar finns kristallklara fiskevatten som Slipsiken, Ransån eller exempelvis Piteå- och Skellefteåälvens källflöden. Här kan man tillsammans med vänner eller arbetskamrater glömma vardag och stress för att testa flug- eller spinnfiske i fjällnära miljö.

– Vår senaste nyhet är fjällsnorkling där man med hjälp av våtutrustning kan snorkla i princip hur länge som helst i det kalla fjällvattnet. Jag har aldrig upplevt så vacker snorkling i klarare vatten där man kan se guldskimrande öringar och rödbukade rödingar, berättar Pär.

Arctic Air kan via flera olika samarbeten bistå sina äventyrare med allt de kan tänkas behöva för sin fjällupplevelse. Alternativt om man vill resa utan guide, då hjälper helikopterbolaget till att välja populära fiskevatten, lägerplats samt utflygningsdag och hämtning.

Fjällvandring

Arctic Air flyger ut sina äventyrare på flera oförglömlig upplevelser i naturen, däribland fjällvandring från norr till söder. I Kvikkjokk, utefter Kungsleden och nära Sarek och Padjelanta nationalparker, driver Arctic Air en flyglinje där man kan flyga till olika destinationer, bli avsläppt med helikoptern för att sedan vandra tillbaka på allt från korta dagsturer till flerdagsturer.

– Många som ger sig ut på en fjällupplevelse vill leva riktigt nära naturen och bo i tält när de fjällvandrar. Andra önskar den extra bekvämligheten som en fjällstuga ger och kan då övernatta på olika anläggningar. Med hjälp av helikoptern kan man ta med sig det man önskar, något som inte varit möjligt på en traditionell fjällvandring.

Säsongsstart för småviltsjakt

Norr Helikopter - Karta Stor
Arctic Airs utsatta baser i de Norrländska fjällen. Klicka för större bild.

I slutet av augusti drar småviltsjakten igång på statens mark och då är det jakt på dal- och fjällripa som gäller berättar Pär-Ragnar. Man kan antingen gå på dagstur, övernatta några dagar i tält eller på en av fjällanläggningarna som finns. Givetvis måste man ha jägarexamen och vapenlicens.

– Man kan välja om man vill anlita guide eller ge sig ut på egen hand då vi tipsar om jaktmarker. Man kan även anlita guide med hund vilket är roligt för hundälskare, något som är väldigt populärt. Vi vill utveckla fjällturismen och det finns så mycket vackert att uppleva i svenska fjällen, avslutar Pär.

Utöver fjällturism hanterar Arctic Air även olika flygtransporter. På www.arcticair.se och www.norrhelikopter.se kan du läsa mer Arctic Airs fantastiska fjällupplevelser, boka ditt häftiga äventyr eller köpa presentkort till en vän.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se