Arcopedico - Sko
Med en sko från Arcopedico får du rätt stöd får hålfoten. Här är modellen Leta.

Unik patenterad sko ger rätt stöd för hålfoten

HälsaFör snart 50 år sedan patenterade den portugisiske ortopeden Elio Parodi en sko med ett ordentligt stöd för hålfoten. Dess unika utformning har under decennier hjälpt människor och än idag förbryllas man över skons egenskaper.

Året var 1966 när portugisen Elio Parodi besökte en läkarkonferens i Sverige där man presenterade en upptäckt som skulle komma att förändra livet för människor över hela världen. Vad man upptäckte var att hålfoten hade en direkt koppling till vår kroppshållning, vilket resulterade i att skor med dåligt stöd har en väsentligt negativ påverkan på hälsan. Här såg Elio, som hade ett stort intresse i ortopedi, en chans att ändra på detta.

Tillbaka i Portugal började Elio utveckla en sko som skulle råda bot på riskerna. Två kriterier skulle enligt Elio uppfyllas: en sko som anpassar sig efter foten, bibehåller formen samt ett rätt stöd hålfoten. Resultatet blev skon Arcopedico, som fram till idag har burits av människor under flera decennier.

Hög komfort genom Lytech

Arcopedico - Hålfoten
Modellen Leina från Arcopedico.

Konceptet med Arcopedico är att genom hög komfort och stöd för hålfoten fördela kroppens tyngd jämt över våra fötter. Tack vare stödet som skapas genom en mängd innovationer förebyggs skador och trötthet i såväl rygg och ben som knän och fötter.

– Arcopedico bidrar till en naturlig kroppshållning och är främst uppskattad bland kvinnor som gillar den höga komforten, säger Anders Carlsson på Trading Direct, sverigeagent för Arcopedico.

För att säkerställa komfort är Arcopedico-skor tillverkade i materialet Lytech som är ett biomembran. Lytech har väldigt god andningsförmåga och tack vare stretch anpassar sig skon efter bärarens fötter.

– Fokus har alltid varit just komfort och man forskar ständigt på nya material och funktioner i företagets egna laboratorier. Samtidigt vill man ligga i tiden och oavsett sko så kan man vara säker på att de är moderna med olika färgval, berättar Anders.

Miljövänligt utan skadliga gifter

Arcopedico har inte bara stått för komfort under alla år utan också ett aktivt hållbarhetstänk. Målsättningen är enligt Anders att genom rätt materialval reducera miljöbelastningen, varför samtliga skor är helt fria från giftiga material. Lytech är bland annat helt ekologiskt nedbrytbart.

– Miljön är viktig och våra skinnmodeller är till exempel tillverkade i krom- och nickelfritt kalvläder. Yttersulan är även den miljövänlig då den är tillverkad i ett ultralätt organiskt PU-material, säger Anders.

För såväl fritid som arbete

Arcopedico - L19
L19 är en något högre modell från Arcopedico.

När Elio tog fram Arcopedico hade han medelålders kvinnor i åtanke och företagets största målgrupp är fortfarande kvinnor över 50 år. Många i målgruppen beskriver att de börjar uppleva svullna fötter i vanliga skor, problem som helt försvunnit när de börjat använda Arcopedico.

– Förutom de med svullna fötter är det många som använder Arcopedico när de promenerar eller som går mycket på arbetsplatsen, avslutar Anders.

I dag hittar du Arcopedicos skor i flertalet skoaffärer och hälsobutiker runt om i landet. På www.arcopedico.se kan du hitta dig närmaste återförsäljare men även läsa mer om vilka modeller som kan hjälpa dig i din vardag.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se