Presenteras av Frebaco
Frebaco Eko Müsli
Müslinyheterna Eko Müsli Sommar och Eko Müsli Skogsbär från Frebaco, Foto: Frebaco

Två ekologiska nyheter för våra svenska frukostbord

Vi svenskar blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss, vilket de senaste åren lett till en ökad efterfrågan på ekologiska och ursprungsmärkta matvaror. Frebaco Kvarn utökar därför müslisortimentet med Eko Müsli Sommar och Eko Müsli Skogsbär. De två nya müslisorterna innehåller spannmål som inte skördats längre bort än tio mil från kvarnen i Lidköping.

Frebaco logo

Sedan starten 1980 har Frebaco Kvarn satsat på svensk spannmål odlad på den bördiga Västgötaslätten. Att producera hälsosamma produkter har alltid varit kvarnens filosofi. Den nya ägaren Fazer har ingen avsikt att ändra på det och idag har varumärkets breda ekologiska sortiment blivit mycket populärt på våra svenska frukostbord. Nu lanseras ytterligare två nya ekologiska müsli: Sommar och Skogsbär.

Sommar och Skogsbär

Nya Eko Müsli Skogsbär innehåller en blandning av blåbärs- och hallonkrisp samt russin för att få lite sötma. Eko Müsli Sommar består av persiko- och hallonkrisp och frasiga hallonhjärtan. Därtill innehåller de båda müslisorterna krispiga flakes och en härlig blandning av fullkornsflingor från havre, vete och råg från Västgötaslätten.

– Vi har verkligen satsat på den trend som rått de senaste åren och försöker producera så mycket ekologiskt som möjligt. De nya müslisorterna innehåller inget tillsatt socker och är fria från spår av nötter. Självklart är de också nyckelhålsmärkta, säger Staffan Pehrson, som är produktchef.

Müsli är företagets största produktområde på konsumentsidan men man producerar även ekologiska matgryn och frukostflingor. Föregående lansering var en ekologisk havrering smaksatt med naturlig blåbärsarom och frystorkade blåbär och som snabbt blivit populär på frukostborden.

Klimatsmarta livsmedel

Kvarnen i Lidköping hämtar aldrig sin spannmål längre bort än tio mil, allt för att tänka klimatsmart och minimera miljöpåverkan.

– De två nya ekologiska müslisorterna är båda märkta med den nya symbolen Från Sverige. Symbolen är framtagen för att göra det lätt att välja livsmedel med svenskt ursprung och som bidrar till en levande landsbygd, säger Staffan.

Västgötaslätten — en av Europas bördigaste jordar

Idag erbjuder Frebaco Kvarn en hel palett av produkter med spannmål från Västgötaslätten. Här finns en av Europas bördigaste jordar. Lagom klimat och fina lerjordar gör att spannmålen växer bra och blir av högsta kvalité.

– En annan fördel med jordarna på Västgötaslätten är att de innehåller unikt låga halter av tungmetallen kadmium som förekommer naturligt i alla jordar beroende på berggrundens sammansättning. Vi tillåter heller inte att jorden gödslas med slam från avloppsreningsverk och i ekologisk odling används dessutom ingen konstgödsel, avslutar Staffan.

Frebaco Kvarn är ett varumärke som ägs av Fazer Kvarn Sverige AB. Ni hittar de nya müslisorterna på ICA, Willys och Hemköp. Läs mer om produkterna samt Frebacos övriga sortiment på frebaco.se.