Scandinavian Nutrition - Kosttillskott
På Scandinavian Nutrition värnar man om en varierad kost där mat alltid är grunden.

Tester hjälper dig välja rätt kosttillskott

KostDet kan vara svårt att hitta rätt kosttillskott i djungeln av produkter och återförsäljare. Därför har Scandinavian Nutrition satsat på tester för att ge varje kund en individuell kosttillskottsplan.

Scandinavian Nutrition värnar man om en varierad kost där mat alltid är grunden. Tillskott ska användas för att komplettera brister och täcka upp behov som uppstår när man vill nå nya mål. Vi har pratat med företagets vd Daniel Wohlin om hur de arbetar för att se till sina kunders behov.

Bristfällig kost

Ett vanligt misstag många gör med kosttillskott är att man börjar köpa en avancerad produkt där tillverkaren lovar underverk, och sedan undrar man varför inget händer. Det viktiga är att täcka näringsbehovet först, vilket inte alltid sker via den vardagliga kosten.

Det finns även dem som känner att de fastnat på vägen och inte får några framsteg hur de än gör. Daniel förklarar att detta ofta beror på underliggande faktorer man inte alltid tänker på:

– Det kan vara så att du behöver mer av ett ämne för att din kropp ska kunna ta upp en särskild vitamin, eller så kan du ha kombinerat två kosttillskott som tar ut varandra. Olika kombinationer kan hjälpa eller stjälpa och det är här vår kunskap spelar in.

Tester i flera steg

För att ta reda på vad kunden behöver så får denne fylla i ett formulär i butiken. Formuläret består av frågor om vardagslivet, vad man gör under arbete och fritid samt hur man äter.

Steg två är en kroppsfettmätning i en så kallad Bod Pod. En Bod Pod är ett system som med hjälp av densitometriska principer kan bestämma kroppssammansättning av fett och fettfri massa hos en människa. Den anses vara idealisk för bedömning av kroppssammansättning, eftersom man slipper både strålning och att bli nersänkt i vatten som med andra system. Mätningen sker på SN butiken på Götgatan 83 och tar inte mer än 5 minuter. Utifrån resultatet av mätningen samt svaren från formuläret kan personalen bedöma vad kunden behöver.

SN samarbetar även med specialistläkare på Sportclinic. Vid behov/önskemål hänvisas klienterna dit för att göra ett så kallat utökat blodtest. Då tittar läkaren på eventuella bristtillstånd. Detta kan göras för alla; kvinnor, män, motionärer eller elitidrottare. De vanligaste bristerna idag är järn och vitaminbrist som till exempel D, B12. Även gluten och laktoskänslighet kan påverka upptaget i tarmarna, och resultera i vitaminbrist och andra symptom, samt påverka träningskapaciteten.

Användning av tillskott som hjälpmedel

Scandinavian - Nutrition - Hälsocirkeln
Hälsocirkeln

Om du vill få så bra resultat som möjligt av din träning är det framförallt kosten du behöver titta på.
Om du exempelvis önskar gå ner i vikt eller gå upp i muskler, är det viktigt med ett högt proteinintag. För att lyckas hålla det är kosttillskott ett väldigt bra hjälpmedel.

Om man är vardaglig motionär kommer man långt med att lägga upp kosten rätt för att ens kroppresultat ska bli bättre. I perioder kan sömnen och träningen gå lite sämre men man kan ändå lyckas få helt okej resultat om man sköter kosten rätt. Daniel berättar:

– Vi förklarar vikten av att äta rätt för kunden. Det är bland annat många som inte har tid att få i sig tillräckligt med mat så att de täcker protein och vitaminbehovet. När de väl har en bra grundläggande kost så kan man lägga till kosttillskott.

Även om man äter direkt efter träningen så tar det lång tid för kroppen att bryta ner födan, så att musklerna kan börja ta upp aminosyrorna och reparera/bygga upp musklerna.
En proteindrink däremot börjar kroppen och musklerna nästan genast att ta upp, då den inte behöver brytas ner på samma sett som fast föda.

Kostrådgivning online

På företagets webbsida finns även funktionen ”Fråga experten” där man kan få hjälp och råd från experten Daniel Berglind som svarar på alla frågor om kost, träning och kosttillskott. Daniel avslutar:

– Vi ser det som vår uppgift att hjälpa kunden hitta de kosttillskott de verkligen behöver. Därför erbjuder vi denna hjälp med att se över sin kost och träning i helhet, så att man kan optimera sin hälsa och sina resultat.

Är du nyfiken på vilka kosttillskott som skulle passa dig är det ett bra första steg att gå in på Scandinavian Nutritions webbsida och boka en tid för mätning i Bod Pod.

Scandinavian Nutrition butiker finns idag i Stockholm på Götgatan 83 (T-Skanstull) och på Olof Palmes gata 12 (T-Hötorget). Företaget har även en rikstäckande online shop. För mer frågor går det bra att ringa på 08 229922 eller besöka webbsida, Facebook samt Instagram.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se