Idrottsortopedi - hålfotsinlägg
Att börja promenera och springa är bland de vanligaste träningsformerna. För att inte dra på sig skador är det dock viktigt att tänka på att allt börjar i fötterna.

Tänk på fötterna när du börjar träna i år

TräningAllt börjar i fötterna. Vanliga problem så som benhinneinflammation, ont i knän, ryggproblem och problem med osymmetri har ofta sin orsak i våra fötter. Börja det nya årets träning på rätt sätt och förebygg skador.

Nytt år och många sätter upp mål för ett friskare liv med mer träning på schemat. Att börja promenera och springa är bland de vanligaste träningsformerna. För att inte dra på sig skador är det dock viktigt att tänka på att allt börjar i fötterna.

Kalmi Steinfeld driver Idrottsortopedi i Göteborg och har lång erfarenhet från att hjälpa människor med att må och prestera bättre. Man tillverkar idag de enda handgjorda hålfotsinläggen i Sverige. Han svarar här på några vanliga frågor om skor och hålfotsinlägg.

Vem behöver hålfotsinlägg?

-De flesta människor skulle egentligen behöva hålfotsinlägg oavsett hur dina fötter ser ut. Det gäller framförallt de som pronerar, vilket är något av en folksjukdom, säger Kalmi.

-Pronation innebär att man faller inåt med foten vilket skapar obalans och ett onaturligt tryck som kan leda till en mängd olika skador och problem. Benhinneinflammation, ont i knän och ryggproblem är vanliga problem. Många får även andra problem så som hallux valgus, åderbråck och smärta i axlar pga osymmetri.

-Skor är av naturen inte anpassade för dig med det stöd som krävs och många behöver därför ett hålfotsinlägg för att förebygga skador.

I vilken typ av skor kan man använda hålfotsinlägg?

-Många tror att hålfotsinlägg bara är för träningsskor men det är minst lika viktigt att ha bra inlägg i arbetsskor, sandaler och även i finskor, berättar Kalmi.

-I vår butik har vi ett urval av joggingskor, walkingskor, sandaler, arbetsskor och finsskor. Vi arbetar endast med skor och produkter av högsta kvalitet. Alla skor är helt neutrala för att vi skall kunna bygga upp en sula som anpassats för dig som kund.

Hur ser den typiska kunden ut hos er?

-Majoriteten av våra kunder kommer in till oss för att få inlägg utprovade till träningsskor. Vi har dessutom väldigt många elitidrottare som kunder. De vet hur viktigt det är med rätt skor och rätt hålfotsinlägg för att förebygga skador och förslitningsskador, säger Kalmi.

-Vi har även avtal med många företag för arbetsskor. Bland de större kunderna finns ICA Maxi och Liseberg men vi har också ett stort antal mindre företag som vill ta vara på sina anställdas hälsa och välmående.

-Då pronation, supination och andra fotproblem ofta är ärftliga så har vi många hela familjer som kommer till oss för att få inlägg utprovade.

Hur går processen med utprovning till?

-Första steget är att vi gör en avgjutning i gips av foten vilket ger oss en perfekt mall att skapa inläggen utifrån. Resultatet blir mycket bättre än om vi skulle läst av foten med 3D teknik eller liknande, berättar Kalmi.

-Vi studerar fötterna för att se om man har långa, korta, smala, breda osv. Majoriteten i Sverige har långa och smala. Vi väljer sedan en sko som passar dig och dina fötter.

-Inläggen tillverkas därefter för hand i material av högsta kvalitet som vi själva köper in. Hela tillverkningsprocessen tar ca 3 timmar och normalt sett har vi en leveranstid på ca 2 veckor.

Vad är speciellt med era hålfotsinlägg?

-Vi gör Sveriges enda handgjorda hålfotsinlägg. Med personlig service och traditionella gipsavgjutningar kan vi ge våra kunder en produkt som anpassats till 100% för honom eller henne, avslutar Kalmi.

Idrottsortopedi grundades av Kalmi Steinfeld 1992 och har hjälpt tusentals människor att må och prestera bättre. Förutom hålfotsinlägg har man också ett brett utbud av skor från välkända varumärken så som New Balance, Karhu, Saucony, Icebug, Salomon, Scholl, Ecco och många fler. Man har dessutom ett stort sortiment av andra hjälpmedel, skydd och salvor. Vill du veta mer om hålfotsinlägg och Idrottsortopedi så kan du besöka www.idrottsortopedi.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se