Presenteras av Vansbrosimningen
Vansbro Triathlon
Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Sveriges gladaste triathlon satsar på motionären

Under 2016 och 2017 var Vansbro Triathlon värd för SM i triathlon på medeldistans. Med två år av fokus på eliten väljer man nu att satsa mer på motionären och lördagen den 30 juni går startskottet för årets tävling.

Triathlon är en av Sveriges snabbast växande sporter enligt Riksidrottsförbundet och Vansbro Triathlon är bland de främsta tävlingarna i Sverige. De senaste två åren har man arrangerat svenska mästerskapen i triathlon på medeldistans.

Bakom tävlingen står bland annat Clas Björling som är tidigare proffs-triathlet med en rad SM-guld och svenska rekord. Han har även ett stort antal pallplatser i Ironman-tävlingar runt om i världen och blev 2002 juniorvärldsmästare på Hawaii.

– Jag brinner fortfarande för elitidrott men elitsatsande triathleter har en egen drivkraft. Klyftan ökar mellan de som tränar på elitnivå och de som inte motionerar alls. Vi vill nu vara med och fokusera mer på mitten, säger Clas.

Breddtävling med unik inramning

Clas Björling - Vansbro Triathlon
Clas Björling, tävlingsledare. Foto: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Vansbro Triathlon börjar nu arbeta närmare med Vansbrosimningen som är ett fantastiskt breddarrangemang och en del av En Svenska Klassiker. Med en fin bansträckning, unik arena och fina faciliteter kan man erbjuda något som få andra tävlingar kan.

– Området är skapat för ett mycket större arrangemang vilket ger fantastiska förutsättningar. Det gör att vi kan växa betydligt och tillsammans skapa något som blir mer än bara en tävling, säger Clas.

Bansträckningen inleds med simning medströms på Vansbrosimningens klassiska sista kilometer. Cykelsträckan går sedan mot Dala-Järna och Nås på andra sidan älven. För den avslutande löpningen utnyttjar man det fina strandstråket och viker sedan av in i centrala Vansbro.

Två distanser att välja bland

Vansbro Triathlon är precis som tidigare ett medeldistans-triathlon men nytt för i år är att man nu också öppnar upp en olympisk distans. På den olympiska distansen tar man sig an en kilometer simning, 45 kilometer cykling och 10,5 kilometer löpning.

– Vi lägger till den olympiska distansen för att bredda tävlingen ytterligare. Det kan vara ett bra insteg till sporten och vi hoppas nå en större målgrupp, säger Clas.

Han avslutar med två tips till alla som funderar på att satsa på ett triathlon. Det allra viktigaste enligt Clas är att träna åtminstone ett par gånger i öppet vatten. För ingen bassäng kan ersätta erfarenhet av öppet vatten och det är viktigt att känna sig trygg på tävlingsdagen.

Det avslutande tipset är att det blir roligare om man är väl förberedd. Börjar man träna regelbundet i god tid så kommer man få en bättre upplevelse. På vansbrosimningen.se finns mer information om Vansbro Triathlon som går av stapeln lördagen den 30 juni.