Presenteras av MYoroface
MyoroFace - mot svaljproblem
Mary Hägg, medicine doktor och legitimerad tandläkare, är uppfinnaren bakom ett nytt revolutionerande hjälpmedel, IQoro, med tillhörande behandlingsmetod.

Svensk uppfinning hjälper dig med sväljsvårigheter

Att kunna äta och svälja ner mat och dryck är basala funktioner som vi ofta tar för givna. Det är ett socialt handikapp att inte kunna eller att inte våga äta i andras sällskap, som att äta ute på restaurang. Med en ny svensk uppfinning kan sväljfunktionen samt andra ansikts-, mun-, svalg- och matstrupsproblem tränas bort helt på egen hand genom att aktivera kroppens egna nervbanor.

MYoroface logo

Att kunna äta är för oss alla livsviktigt och förändringar i vår sväljningsförmåga kan därför ge både allvarliga symptom samt medicinska konsekvenser. Idag behandlas många ät- och sväljproblem med metoder som inte ger förbättringar i muskelaktivitet och är dyra för vården samt för samhället.

Mary Hägg, medicine doktor och legitimerad tandläkare, är uppfinnaren bakom ett nytt revolutionerande hjälpmedel, IQoro, med tillhörande behandlingsmetod. Hon har sedan 1996 forskat inom behandling av munnens funktioner och startat upp länsverksamheten Tal & Svälj Center vid ÖNH Kliniken, Hudiksvalls Sjukhus och ansvarar sedan dess över verksamheten där oralmotoriska svårigheter behandlas. Mary är även en av grundarna till företaget MYoroface AB som utvecklat IQoro.

Vetenskapligt bevisad effekt

Idén om IQoro bygger på Marys forskning och har utvecklats i samarbete med ett flertal framstående forskare och industridesigners. Produkten ingår i flera vetenskapliga studier och har bevisats träna upp sväljförmågan och hela ”ätkanalen” med bestående resultat.

En av de grupper som kan få stor hjälp av IQoro är personer som drabbats av stroke, där oberoende beräkningar visar att IQoro behandlingen snabbt ger en markant förbättrad livskvalitet och besparingar på minst 50 000 kr per patient.

Enkel träning ger varaktiga resultat

MYoroface träningsillustration
MYoroface träningsillustration

Studier har visat att träning med IQoro tre gånger, 5-10 sekunder, tre tillfällen dagligen innan måltid under 5-13 veckor ger ett varaktigt resultat. Över 90 % har förbättrat sin sväljkapacitet varav fler än 60 % har normaliserat sin sväljkapacitet.

Genom att munnen har den snabbaste kopplingen till hjärnan och att munnens funktioner som andning-, ät-, svälj och tal representeras av ett stort område i hjärnbarken spelar munnen en central roll i människans utveckling. Detta är anledningen till att IQoro träningen når många av de basala funktionerna, men även visat ge signifikanta förbättringar i studie av grovmotoriken på personer med stroke.

Hur fungerar IQoro?

Muskelkedjan från läppar till den övre delen av matstrupen aktiveras rent mekaniskt och IQoro´s skärm med den konkava ytan skapar ett stort undertryck i munhålan, vilket kraftfullt drar tungan bakåt till kontakt med mjuka gommen. Kontakten triggar nerven vagus till att aktivera resterande del av matstrupen och magsäcken. Därutöver stimuleras hjärnans plasticitet genom att den sensori-motoriska reflexbågen triggas då träningen med IQoro aktiverar hela den naturliga händelsekedjan i rätt riktning från mun, hjärna till mage.

Bred användning

IQoro munskärm och ask
IQoro munskärm och ask

IQoro är utvecklad för personer med nedsatt muskelfunktion i ansikte, mun och svalg. Produkten har också visat positiva resultat för personer som dreglar, snarkar, är förlamade i svalg eller ansikte och de som har mekaniska problem i matstrupen. IQoro har även kunnat minska besvär för personer med otydligt tal. Produkten är enkel att använda och passar både barn och vuxna samt även grupper med avvikande bett.

Användningsområdet är brett då man med träningshjälpmedlet kommer åt många nervbanor och muskler i mun och svalg. Det går även att använda IQoro i förebyggande syfte för att förbättra förutsättningarna för en normal bett-, ansikts- och käkutveckling.

En som testat IQoro är Fredrik Nyberg, han har sedan 1,5 år haft stora problem med att svälja och har under en period blivit sjukskriven på grund av besvären. Fredrik har genomgått en mängd undersökningar utan att få hjälp, innan han kom till Tal & Svälj Center.

-Jag var skeptisk och vågade inte tro att träningen med IQoro skulle göra mig fri från mina sväljproblem, vilka drastiskt påverkat min vardag och tagit hårt på mig. Men nu har jag tränat i dryga 2 veckor och under den tiden varit fri från sväljsvårigheterna, säger Fredrik.

Utmärkelser och priser

Mary har med sin forskning blivit nominerad och vunnit en mängd priser. En av de finaste utmärkelserna kom 2008 då hon blev nominerad till Athenapriset och fick det första av tre hedersomnämnanden.

Även produkten IQoro har fått en mängd utmärkelser och vann bl.a. Gävleborgs läns SKAPA-stipendium 2012 och 2:a pris i affärsidétävlingen Venture Cup i region Nord. Under 2013 vann Mary Hägg tillsammans med sina forskningskollegor första pris för sin studie med IQoro under IAGG World Congress of Gerontolgy and Geratrics i Seoul, Sydkorea.

Står inför en lansering

IQoro lanseras under våren och kommer till att börja med säljas via företagets egen webbutik till både privatpersoner och vårdgivare. Träningshjälpmedlet används just nu i ett flertal studier inom olika landsting och kommer förhoppningsvis snart att vara tillgänglig i alla landsting i Sverige. Vill du veta mer om produkten, gå då in på www.myoroface.com