Presenteras av Asics Stockholm Maraton
Foto: Asics Stockholm Marathon

Stockholm Marathon — det perfekta målet med din löpning

Den tredje juni 2017 går Asics Stockholm Marathons 39:e lopp av stapel. Anders Szalkai som den senaste svensken att ha vunnit Stockholm Marathon, tipsar om hur du håller igång din träning med Stockholm Marathon som det perfekta målet.

Asics Stockholm Marathon - Logotyp

För tio år sedan var Anders med och startade upp träningsgruppen TSM Running som du hette Team Stockholm Marathon. Han menar att om du har drivkraften, är frisk och i dagsläget skulle kunna springa åtta kilometer i en lugn fart, kan Stockholm Marathon vara det perfekta målet med din träning efter jul och nyår.

Nyckeln är kontinuitet

Asics Stockholm Maraton - Löpning
Foto: Asics Stockholm Maraton

Enligt Anders är det viktigaste att tänka på att inte sätta för stor press på sin träning, för ofta och för snabbt, då det lätt resulterar i att man lägger av helt. Nyckeln är att hålla kontinuitet i sin träning och plocka ut vissa nyckelpass. Om man även har ett mål med sin träning som Stockholm Marathon får man extra drivkraft.

– Sätter man igång efter jul och nyår så har man gott om tid att bygga upp sin träning. Jag rekommenderar 2-3 pass i veckan och just inför ett maraton är det viktigt med ett nyckelpass som jag kallar långpasset. Det är detta pass som man måste utveckla under träningsperioden, säger Anders.

Kombinera med andra träningsformer

Anders förklarar att det är viktigt att variera sin träning och man behöver inte utesluta annan träning för att ersätta allt med löpning. Under långpasset ska däremot huvudfokus ligga på löpning som ökas 5-10 minuter varje vecka.

– Ensidig träning kan bland annat leda till löparknä eller ryggproblem så det finns en stor fördel med variation. Det blir inte heller lika enformigt och man blir starkare i hela kroppen. I samband med de andra passen får man gärna lägga på 15 minuters löpning för att trigga löpmusklerna, säger Anders.

Det perfekta målet

Asics Stockholm Marathon - Träning
Foto: Asics Stockholm Marathon

Om man anmält sig till ett maraton som det stora målet så finns drivkraften i att fortsätta träna. Det är ett bra sätt att komma igång. Anmälan är redan öppen för Asics Stockholm Marathon 2017 med över 11 000 anmälda löpare.

– Givetvis är loppet en stor utmaning men det är också en fantastisk upplevelse. Att lyckas ger en otrolig stolthet och är något jag rekommenderar alla, avslutar Anders.

Vill du läsa mer om Asics Stockholm Marathon? Besök stockholmmarathon.se. Du kan även anmäla dig direkt här.