Presenteras av ArkivDigital
Släktforskning online - ArkivDigital
Foto: ArkivDigital

Släktforska online och bläddra i 63 miljoner färgbilder

Släkthistoria har alltid varit intressant men släktforskning är för många förknippat med att titta på svartvita mikrofilmer och bläddra i dammiga arkiv. Men nu när vår historia bara är några klick bort får allt fler upp intresset för släktforskning.

ArkivDigital logo

Att släktforska har tidigare varit en väldigt tidsödande aktivitet med många besök på församlingar eller arkiv och lång väntan på material. Det är också delvis därför som släktforskning nästan uteslutande varit något som äldre ägnat sig åt.

Trenden börjar dock vända och allt fler börjar släktforska tack vare nya onlinebaserade tjänster. En av dessa är ArkivDigital online som sticker ut på marknaden med hela 63 miljoner färgbilder avfotograferade från kyrkoböckerna att bläddra i, samt ett stort antal register att söka i.

Jämförelse mikrofilmer och digitalfoto
Jämförelse mellan digitaliserade mikrofilmer och digitalfoto i färg

Digitaliserat folkbokföringsmaterial

Mikael som själv är släktforskare och en av grundarna startade hobbyverksamheten som sen blev Arkiv Digital under 2004. Tjänsten skapades för att ta släktforskning ut på internet och göra det lättare att forska. Han tog dock inte den enkla vägen att digitalisera de svartvita mikrofilmerna.

Problemet med dessa är att de ofta stått i ouppvärmda arkiv och har inte sällan utsatts för fukt. Detta har gjort att många sidor missfärgats vilket har gjort delar av de svartvita mikrofilmerna oläsliga. För att lösa detta har ArkivDigital fotograferat av allt material i färg vilket gör det både enklare och roligare att läsa.

Alla hittar något intressant

När man börjar släktforska fokuserar man ofta på att hitta så många personer bakåt som möjligt men i slutändan fastnar man ofta för vissa personer. Alla hittar något intressant oavsett om det är soldater, sjömän eller brottslingar.

Det blir en blandning mellan problemlösning och historia som gör det väldigt intressant. Som ny inom släktforskning kan man ofta ganska snabbt komma tillbaka till början på 1800-talet. Lägger man ner lite mer jobb kommer man ofta tillbaka till sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal och för den som är riktigt ihärdig är det inte omöjligt att komma tillbaka till 1500-talet.

Finns för både Windows, Mac och Linux

För att söka och bläddra i ArkivDigitals register och bilder behöver du ladda ner företagets egenutvecklade programvara som finns för Windows, Mac och Linux. För att kunna söka i ArkivDigitals register behöver du också ett abonnemang.

Tycker du att det skulle vara intressant att veta mer om din släkt och dess historia så är släktforskning något du bör testa på. På arkivdigital.se finns mer information om tjänsten och här kan du även ladda ner applikationen och testa demoversionen före du beställer. Passa även på att följa företagets blogg.