Presenteras av Royal Greenland
Räkor med 3 dippsåser
Foto: Royal Greenland

Skapa spännande smakvariationer till midsommarbordet

På midsommarafton har många saker sin självklara plats på bordet – sill, nubbe och såklart räkor med skal. Med dippsåser är det enkelt att skapa spännande smakvariationer utan att spendera hela dagen i köket.

Få saker är lika älskade och traditionsbundna som midsommarbordets alla läckerheter. De exakta traditionerna varierar lite beroende på geografin, men inkluderar inte så sällan färskpotatis, svenska jordgubbar och utsökta skaldjur.

Fräscha ishavsräkor är goda att äta som de är, men ett lätt sätt att variera smakutbudet på midsommarbordet ytterligare är att blanda till några olika dipper att avnjuta till. I det här receptet från Royal Greenland blandas traditionella sommarsmaker som solmogna aprikoser, färsk gräslök och dill med senap, vitlök och parmesan för en riktig smaksensation.

Räkor med skal med 3 dippsåser

4 personer
40 min.

500 g räkor med skal
4 st. torkade aprikoser
0,5 dl ravigottesås/söt senap
0,5 tsk malen paprika
25 g parmesanost
4 stjälkar bredbladig persilja
1 dl rapsolja
1 msk citronsaft
1,5 dl crème fraîche
15 stjälkar gräslök
2 dragonstälkar
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Senapsdipp

Hacka de torkade aprikoserna väldigt fint och vänd ned dem med ravigottesås, 0,5 dl crème fraîche, den malda paprikan och 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av dippsåsen med salt och peppar.

Persilje-/parmesandipp

Hacka parmesanost och persilja grovt (stammarna ska vara med). Mixa grundligt med rapsolja, 1 vitlöksklyfta och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Crème fraîche-dipp

Finhacka gräslök och dragon och vänd ner i resten av crème fraîchen. Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

Servera dippsåserna till Royal Greenlands ishavsräkor från Disko Bay. De är extra smakrika efter att ha fått mogna på naturlig väg i 6-7 år i det kalla vattnet utanför Grönlands kust. Alla Disko Bay räkor från Royal Greenland är dessutom MSC-märkta och fiskade på ett hållbart sätt.

Detta så att även kommande generationer får njuta av havets läckerheter på midsommarbordet. Hitta det här och många andra inspirerande midsommarrecept på royalgreenland.se.