Venous Centre specialister på EVL-laser och åderbråck
Med en ny teknik revolutionerade Anders Holmberg hur vi i Sverige behandlar åderbråck.

Så blev EVL-laser standard mot åderbråck

HälsaUnder de senaste 10 åren har det skett en revolution inom behandling av åderbråck och bensår. EVL-laser har satt en ny standard vilket har gjort underverk för hur vi behandlar åderbråck. Läkaren Anders Holmberg var pionjär på området och först i Sverige när han 2004 öppnade Scandinavian Venous Centre.

Åderbråck är en vensjukdom som uppkommer då klaffarna i benens vener inte fungerar som de ska. Hela orsakssambandet har inte kartlagts men det verkar finnas såväl hormonella som ärftliga egenskaper.

I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen åderbråck i någon form och 1 procent av dessa lider av den svåraste graden. Åderbråck delas in i sex olika stadier där stadium ett är det som brukar kallas ådernät och stadium sex är fullt utvecklade bensår.

Anders Holmberg är kirurg med nästan 30 års erfarenhet och startade 2004 Venous Centre för att erbjuda specialisthjälp till alla som lider av åderbråck. Med en ny teknik revolutionerade han hur vi i Sverige behandlar åderbråck.

Pionjär inom åderbråck

Pionjären

Anders Holmberg - Venous Centre

 
Namn: Anders Holmberg
Ålder: 57 år
Titel: VD och grundare
Utbildning: Läkarexamen vid Karolinska Institutet

Efter många år inom landstinget hade Anders sett hur man gång på gång nedprioriterade vensjukdomar i allmänhet och åderbråck i synnerhet. Efter ett besök på en större läkarkonferens i USA 2002 väcktes tanken på att själv ta sig an den här patientgruppen.

Den första mottagningen startades i Läkarhuset på Odenplan i Stockholm 2004 och man började tidigt med EVL-laser efter att Anders åkt tillbaka till USA och Arizona för att lära sig tekniken. Han fick där en grundlig utbildning i behandlingsmetoden på Morrison Vein Institute som är ledande på området.

På Morrison Vein Institute fick jag inte bara lära mig behandlingsmetoden utan kunde också studera hur deras kliniker fungerade. Det har gjort att vi kunnat bygga och utveckla våra mottagningar på ett helt nytt sätt, berättar Anders.

Anders har även tagit initiativet till att starta Skandinaviska Forskningsstiftelsen för Åderbråck och Vensjukdomar (SFÅV) som varje år delar ut stipendier till doktorander som forskar på olika vensjukdomar.

– Jag valde att starta stiftelsen 2011 för att öka forskning inom ett område som sällan prioriteras. Forskning inom vensjukdomar är en bristvara och jag hoppas kunna hjälpa utvecklingen framåt, säger Anders.

Laserrevolutionen

På Venous Centre använder man sig uteslutande av det som kallas endovenös laser som helt ersätter öppen kirurgi. Det är numera också den teknik som har mest forskning bakom sig och högst evidensgrad.

Hela behandlingen sker perkutant, vilket betyder att man sticker in en nål under huden i den skadade ådern som skall laserbehandlas. Genom att använda ultraljud för att navigera kan man vara helt säker på att träffa rätt kärl och bränner sedan bort det skadade kärlet inifrån.

Lasern tar bort själva orsaken till åderbråcket och behandlingsmetoden kombineras ofta med det som brukar kallas virknålsteknik för att ta bort synliga kärl.

Minimalt invasiv behandling

Till kliniken kommer patienter såväl på remiss som direkt. När du kommit i kontakt med mottagningen kan du i de allra flesta fall komma på en klinisk bedömning med ultraljudsundersökning inom 30 dagar.

Efter undersökningen kan man sedan gå vidare med tid för behandling inom de närmsta fyra veckorna. Behandling lyckas i 98 procent av fallen och bensår läker helt i 85 procent av fallen vilket gör tekniken överlägsen traditionell öppen kirurgi.

– Precisionen blir högre när behandlingen sker ultraljudsguidat vilket även betyder att att vi kan behandla mer komplexa fall med bättre resultat, säger Anders.

För några år sedan förenklades namnet till Venous Centre, och verksamheten har nu kliniker i
Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo i Norge. Man behandlar varje år tusentals patienter med åderbråck i olika stadier. På www.scandinavianvc.se finns mer information om åderbråck, EVL-laser och klinikerna.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se