David Nordqvist Fiskexport - Lax och Sill
David Nordqvists sillfabrik i Falkeskog.

Pinfärsk lax och sill från Norges kalla vatten

KostFisk från kalla vatten ger bättre konsistens och smak än fisk som växer i varmare vatten, hävdar Karl Vilhelm Beckman, vd på Davids Nordqvists Fiskexport i Sölvesborg. All lax och sill som de arbetar med importeras därför från norra Norge där sill och lax är av högsta kvalitet. Det borgar för en hög kvalitet såväl i deras sillinläggningar som rökta och gravade produkter.

Längs nord Norges kust är vattnet kallare vilket ger en positiv inverkan på fiskköttets konsistens och smak, väljer man istället exempelvis råvara från sydligare vatten är köttet betydligt mjukare och nästintill sladdrig. I billigare produkter används detta men resultatet blir ju såklart helt annorlunda.

Färsk Najadlax

David Nordqvist Fiskexport - Lax
Najadlaxen är en fantastisk produkt som först är gravad sedan kall- eller varmrökt.

Familjeföretaget Nordqvist Fiskexport drivs idag av femte genrationen Nordqvist och ända sedan 1876 har fiskeföretaget satsat på produkter av hög kvalitet. Karl berättar mer:

– Vi väljer alltid färsk laxråvara till våra Falkeskogsprodukter och köper något som på fackspråk heter ”pre rigor filé”, vilket innebär en hantering av laxen som gör att den är pinfärsk genom bearbetningsprocessen. Slutprodukten får i gengäld en mycket bättre smak och konsistens.

Kallrökt och gravad lax har idag en given plats på våra julbord. Särskilt stolta är Nordqvist Fiskexport över sin Najadlax, en fantastisk produkt som de först gravar och därefter kallröker. Resultatet blir en lax som smälter på tungan och ger en helt fantastisk smakupplevelse.

– Det är en viss familjär känsla kring att äta sill och lax och samlas runt matbordet. Lax är ju en naturlig produkt, en äkta råvara rik på bland annat omega 3 fetter, säger Karl.

Den vårlekande sillen

Nordqvist Fiskeexport väljer Norsk till alla sina sillinläggningar, den vårlekande sillen, som även de lever i de kalla vattnen utanför nord Norges kust. Även sillen har en given plats på julbordet och andra högtider, menar Karl, men sillen passar minst lika bra på det vardagliga matbordet.

Falkeskogs Delikatesser, Hälleviks Laxrökeri och Tommy G

I bolaget Norqvist Fiskexport återfinns varumärken som Falkeskogs, Hälleviks och från i år även Tommy G. Tommy G är ett nytt spännande varumärke inom sill där en av företagets tidigare anställda, Tommy Gullbrandsson, fått förtroendet att utveckla och lansera ett kvalitetsmärke som Karl känner ligger rätt i tiden.

David Nordqvist Fiskexport - Sill
Vilket festbord under våra stora högtider är komplett utan minst ett par sorters sillar?

– I dagsläget har vi sammantaget cirka 200 produkter och har någon ett specifikt önskemål så fixar vi det. Vi håller även på att utveckla nya spännande produkter, avslutar Karl.

Havets läckerheter från David Nordqvist Fiskexport finns att köpa i dagligvaruhandeln på samtliga Bergendahlsaffärer såsom CityGross, Matöppet och Eko stormarknad. De är även välrepresenterade inom ICA kvantum och ICA Maxi, inom Hemköp samt på utvalda Coop butiker.

Besök www.nordqvists.nu för att läsa mer om Nordqvist Fiskeexport i Falkeskog.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se