Rizi - invisible lingual braces
För att få en helt osynlig tandställning kan man använda så kallad lingualteknik. Tandställningen sitter på tändernas insida med individuellt utformade fästen på varje tand.

Nya metoder för osynlig tandställning

SkönhetIdag behandlas patienter i alla åldrar med olika slags tandställningar och tandreglering. Nya tekniker och mindre synliga tandställningar gör att även många vuxna nu väljer att skaffa tandställning.

Clarity från 3M Unitek
Clarity från 3M Unitek

Majoriteten av de vuxna patienter som bestämmer sig för en tandreglering idag gör det av rent estetiska skäl, men även på grund av mer problematiska bettfel. David Rizi, övertandläkare och specialist inom tandreglering på Gullmarsplan Tandreglering, menar att vuxnas inställning till tandställning ändrats betydligt de senaste åren.

– Idag går det att få tandställningar med betydligt mindre synliga fästen. Många av mina patienter blir glatt överraskade över hur lite en tandställning syns. Idag finns flera olika tekniker och fästen som gör att din tandställning blir mer eller mindre osynlig, och knappt märks av folk i din omgivning, säger David.

Flera olika metoder att välja mellan

För fastsittande tandställningar finns flera olika fästen med olika synlighet. De fästen som de flesta av oss associerar tandställningar är de tillverkade av metall. Fästena används fortfarande, även för vuxna, men är lite smalare och mindre än vad de varit tidigare.

David Rizi - Gullmarsplans tandreglering
David Rizi, övertandläkare och specialist inom tandreglering

Keramiska fästen gjorda av porslin har de senaste åren vuxit fram som ett alternativ för de som vill ha en mindre synlig tandställning. Använder man sådana fästen är det nästan enbart den tunna tråden över tänderna som syns.

För att få en helt osynlig tandställning kan man även använda sig av så kallad lingualteknik. Tandställningen sitter då på tändernas insida med individuellt utformade fästen på varje tand. Kostnaden för lingualteknik är dock avsevärt högre än både metallfästen och keramiska fästen då metoden är mer tekniskt komplicerad.

– Det är viktigt att understryka att man uppnår i princip samma resultat med alla fast sittande tandställningar. Dyrare fästen gör inte ett bättre jobb utan där handlar det mer om hur mycket man vill att tandställningen ska synas, berättar David.

Man kan även använda sig av en avtagbar tandställning, då man med hjälp av tunna genomskinliga skenor utför enklare tandförflyttningar. Metoden passar dock inte alla bettfel.

Fick hjälp med tandställning

En som fick hjälp av David Rizi med tandreglering är Catrin Mellbin. För drygt ett år sedan ville hon korrigera en sned och utåtstående framtand. Först ville hon dra ut tanden och sätta in en krona istället, men blev nekad av sin tandläkare.

Hon tog då kontakt med Davids mottagning för att undersöka möjligheterna för tandreglering. Efter en viss tvekan inför att ha tandställning påbörjade hon tillsammans med David behandling med tandställning.

Före- och efterbild - Catrin
Före och efter Catrins behandling

– Det tog några dagar innan jag tog kontakt eftersom jag tänkte att man inte kan ha tandställning som vuxen. Men jag kände mig väldigt trygg under hela behandlingen, och efter en vecka hade jag vant mig vid tandställningen. Nu ett år senare ångrar jag mig inte en sekund, bara att jag inte gjorde det tidigare, säger Catrin.

www.gullmarsplantandreglering.se kan du läsa mer om hur David Rizi och hans kollegor kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsmetod för tandreglering. Under en konsultation på kliniken kan personalen även avgöra om du är berättigad statligt tandvårdsstöd.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se