Karen Volf - ekologiska kex och skorpor
Skorpor har länge funnits i svenska skafferier och Karen Volf lanserar nu tre ekologiska sorter.

Nya ekologiska kex och skorpor från dansk kextillverkare

Kost1 februari släpper danska Bisca, med varumärket Karen Volf, sina nya ekologiska skorpor och kex i svenska matbutiker, ett steg i riktningen mot ett mer hållbart bakande. Samtidigt växer ekokonsumtionen bland svenskar och allt fler vill se mer ekologiskt i våra butiker.

Den ekologiska trenden håller i sig och nu svarar det danska bakverksvarumärket Karen Volf med att satsa på ekologiska skorpor och digestivekex. ”En förutsättning har varit ett bra pris ut till konsument”, säger Biscas Sverigeansvarig Jens Mildner.

Populärt med ekologiska varor

Enligt undersökningar från Sifo och Urtekrams Ekobarometer 2014 har 80 procent av svenska befolkningen handlat ekologiskt någon gång under det senaste halvåret. Samtidigt säger hela 40 procent att de skulle handla mer om det fanns ett större utbud.

Karen Volf - ekologiska digestivekex
Sveriges mest sålda kex finns nu som ekologiska i två smaker, original samt dinkel och havtorn.

– Ekologisk mat står för 5,7 procent av den totala livsmedelsförsäljningen vilket är positivt, men vi ser också att andra länder ligger ännu längre fram. Danmark är ett exempel där motsvarande siffra är 8,7 procent, säger Jens.

Svenska livsmedelsbutiker har ökat sin försäljning med ekologiska produkter med upp till 55 procent, ett tydligt tecken på att det både finns större efterfrågan och utbud än tidigare.

– Ekologiska kex och kakor är en av de kategorier som inte växer lika mycket. För tillverkare är det ofta en stor uppoffring att övergå till ekoproduktion eftersom råvarorna säljs i mindre kvantitet och inte i bulk. Vi har dock tagit beslutet att detta inte ska påverka vårt mål att bli mer ekologiska, förklarar Jens.

Tre sorters skorpor och två digestivekex

Klassiska skorpor i tre olika smaker, vete, fiber och kardemumma.
Klassiska skorpor i tre olika smaker, vete, fiber och kardemumma.

Först ut i det nya ekologiska sortimentet är tre sorters skorpor och två digestivekex. Skorporna, som länge haft en självklar plats i svenska skafferier, släpps i originalrecept bakade på vete.

För den som vill ha lite smak har Karen Volf även tagit fram en skorpa med kardemummasmak, en smakupplevelse som passar perfekt till en bit ost och lite marmelad. För den som vill ha lite grövre skorpor finns också varianten fiberskorpor.

En annan klassiker i svenska skafferier är Digestive, Sveriges mest sålda kex som ofta avnjuts med lite ost, kanske tillsammans med ett glas vin eller en kopp kaffe. För många är digestive originalkex en solklar vinnare som nu alltså kommer bakat med helt ekologiska råvaror. Vill man testa något nytt släpper Karen Volf också ett Digestivekex med smak av dinkel och havtorn.

De nya ekologiska skorporna och Digestivekexen hittar du i butik under vecka 5 med start på måndag den 1 februari. På www.bisca.se kan du läsa mer om de ekologiska nyheterna från Karen Volf samt om deras väg mot ett mer ekologiskt sortiment. Glöm inte heller att gilla Karen Volf på Facebook.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se