Presenteras av Stiftelsen Läckö Slott

Njut av vackra naturum vid Läckö Slott

Landskapsjuvelen Läckö Slott är beläget på en udde nära Vänern och har blivit ett byggnadsminne känt världen över. 2013 upprättades vackra Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, där kronprinsessan Victoria är beskyddare.

Läckö Slott - Logotyp

Naturum ligger 300 meter från Läckö Slott och var i symbolisk mening en officiell gåva till kronprinsessan från landskapet Västergötland. Idag erbjuder det vackra Victoriahuset allt ifrån övernattning i rum över Vänerns vattenyta till fantastisk mat i restaurangen Hvita Hjorten.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset

Läckö Slott - Båtar
Foto: Läckö Slott

På Läckö Slott anordnas årliga sommarutställningar, det finns en festsal som används vid särskilda tillfällen samt ett rikt musikliv, då Stiftelsen Läckö Slott varje sommar sätter upp sitt eget operaverk. Därtill finns en slottsträdgård där man odlar de ekologiska grönsaker som serveras i Hvita Hjorten.

– På idylliska naturum kan man övernatta och bo över Vänerns vattenyta. Rummen är tysta och rogivande med vacker inredning och sköna sängar, med hela slottet och innanhavet i en fri horisont framför sig. Med restaurangen har vi gått all-in på närodlat då det är fisk från Vänern, grönsaker från vår egen odling och vilt från Kålland, berättar Magnus Lönnroth som är vd på Läckö Slott.

Beskyddas av kronprinsessan

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset byggdes 2013 till ära av kronprinsessan och fick bära hennes kungliga höghets namn. Kronprinsessan var delaktig och följde hela bygget samt invigde naturum när det stod klart. Magnus berättar att hon även gömt en hemlighet i betongbjälklaget:

– Kronprinsessan hade med sig ett vackert silverskrin där hon hade skrivit en hälsning till framtidens arkeologer. Skrinet murades in i betongbjälklaget, en tidkapsel, med platta ovanför där det är markerat att nedanför är silverskrinet beläget.

Upplev landskapet med aktiviteter

Läckö Slott - Konferens
Foto: Läckö Slott

Med en av världens största sötvattensskärgårdar och en svensk nationalpark mitt i Vänern, erbjuder naturum Expedition Djurö till sina besökare. Tillsammans med biologer åker man då ut på en heldagsutflykt och besöker Djurö nationalpark.

– Vi har ett stort utbud av olika aktiviteter kring naturum. Vi har flera pedagogiska barnaktiviteter där de kan fiska, undersöka hemliga gångar på slottet samt vandra längs kustbandet vid sjön och lära sig om landskapets flora och fauna, avslutar Magnus.

Naturum har endast varit öppet i tre år och redan fått 9,3 i betyg på booking.com. The Times utsåg även naturum till Skandinaviens ”coolaste hotell 2014”. Läckö Slott blivit ett populärt resmål med flertalet utmärkelser. Nyligen utsågs bland annat Läckö Slott till nummer 5 av Sveriges 10 populäraste landmärken av internationella TripAdvisor.

Vill du uppleva allt vad naturum Vänerskärgården – Victoriahuset och det vackra landskapet har att erbjuda? Besök då lackoslott.se. Här kan du även läsa mer om den historiska pärlan Läckö Slott vars nuvarande utseende sträcker sig tillbaka till Sveriges stormaktstid under epoken Magnus Gabriel De La Gardie.

1. http://www.booking.com/hotel/se/naturum-va-nerska-rgay-rden-victoriahuset.html