Solens Vin - Vinupplevelse
Mat- och vinkännaren Bo Hagström

Njut av Solens Vin från italienska klacken

LivsstilDe historiska druvsorterna Nero di Troia och Aglianico har vuxit på den italienska klacken i Apulien i tusentals år. Tillsammans med lokala vinmakare framställer mat- och vinkännaren Bo Hagström det välkända Solens Vin där alla druvor plockas för hand, klase för klase. Nu lanseras boxvinet i helt ny design!

Programledare och Italien-älskare Bo Hagström är idag känd från sina härliga matprogram Solens Mat med äkta lokal traditionsrik mat och råvaror. Då vin har varit ett stort intresse för Bo i alla år har han rest mycket i vinländer som Italien, Frankrike och Spanien. När han slutade som producent på SVT såg han äntligen sin chans att skapa sitt eget vin.

På den italienska klacken i Apulien hittade Bo ett familjeföretag, Cantine Teanum, som satte hantverket i fokus. Tillsammans skapade de Solens Vin som i december 2015 lanseras i helt ny design.

Vinet – ett urgammalt hantverk

Det var sättet som familjeföretaget i Apulien framställde vin på som intresserade Bo. För det första använde de ursprungliga lokala druvsorter och för det andra satte de hantverket i centrum. Bo utvecklar:

Solens Vin - Bo Hagström
Nu lanseras boxvinet Solens Vin (14 %) i helt ny design.

– Alla som har sett Solens Mat vet att jag står för ett gediget hantverk när det gäller mat och vin. Vinmakarna i Cantine Teanum handplockar alla sina druvor och jag är med i processen från början till slut. Vi har lyckats otroligt bra med vinerna och just nu hittar man årgången 2013 på systemet som sägs vara den bästa på 25 år i södra Italien.

Bo berättar att de viner som ger upphov till huvudvärk eller utslag är de som plockats i för stora mängder. Druvorna spricker av tyngden varpå druvsaften blöts upp med stjälkar och blad och det bildas histamin. Därför ska man undvika viner som massproduceras.

– Vi plockar bara i 10-liters korgar som vi direkt ute i odlingen kyler ner med torris, en innovation som jag bidragit med. Det han nämligen visat sig att ju lägre temperatur druvan har desto mer aromämnen får man med sig. Precis som med örter. Resultatet blir ett riktigt bra vin för pengarna, säger Bo.

Aglianico och Nero di Troia

Druvan Aglianico kom med grekerna till Apulien för över tvåtusen år sedan medan Nero di Troia fördes in av en koloni albaner under antiken. Bo vill gärna slå ett slag för passionen och vinet som kultur. För Bo handlar vin mycket om kärlek till ett urgammalt hantverk då man gjort vin i tusentals år där det finns en gammal kunskap man fortfarande kan använda sig av.

Nu med en helt ny design

Med sin rubinröda färg och tydliga doft av mörka skogsbär brukar Aglianico kallas ”Söderns Barolo” och skördas så sent som i slutet av oktober. Smaken är kryddig med inslag av mörka bär, muskot, russin, sandel och choklad. Bo rekommenderar därför att servera vinet till rätter av lamm- eller nötkött, pasta eller ostar.

Besök www.solensvin.nu för att läsa mer om Bo Hagström och Solens Vin. Här kan du se om vinet finns i en butik nära dig. Annars så går det att beställa till butik utan merkostnad här.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se