pH-Balans - kalktillskott
Ett sunt och balanserat pH-värde är en förutsättning för att olika processer skall fungera i kroppen.

Miljöförstöringen försurar våra kroppar

MiljöVisste du att det inte bara är naturen som påverkas av ett surt pH-värde utan även våra kroppar? Försurningen påverkar oss alla, detta till följd av allt enformigare kost och sämre förutsättningar att få i oss kalk. Ett pH-värde i balans är alltså viktigt för att våra kroppar skall fungera som de ska. Så hur kollar man sitt eget pH värde?

Vi får i oss allt mindre kalk. En av de viktigaste källorna har tidigare varit källvatten som på ett naturligt sätt ger oss det kalk vi behöver. Försurningen av vår miljö har bidragit till att det finns allt mindre kalk naturligt förekommande i naturen.

Kommunalt kranvatten har ofta för lite kalk i vattnet. Detta beror på att de kommunala vattenverken i stor utsträckning tar vatten från större vattendrag och floder sk ytvatten som innehåller låga mängder kalk.

Obalans

Ett sunt och balanserat pH-värde är en förutsättning för att olika processer skall fungera optimalt i våra kroppar. Det gör även underverk för din hud, då en frisk och smidig hud börjar med en stark och väl fungerande lever som klarar att avgifta det som annars hamnar i hudens porer.

Ett bra pH är viktigt för att transporten av syre och näring skall fungera till våra celler. Alla körtlar som producerar hormon påverkas även de om pH-värdet inte är i balans. På längre sikt kan detta leda till följdsjukdomar så som benskörhet, diabetes och allergier.

Syrabildande kost

Idag består vår kost till stor del av produkter som ökar syrahalten i kroppen. Rött kött, mejeriprodukter, vitt bröd, sötsaker och drycker som kaffe och läsk är exempel som är extra syrabildande. För att väga upp detta så bör man öka intaget av frukt, bär, grönsaker, svamp och rotsaker.

– Ett felaktigt pH-värde kan göra att man får näringsbrist trots att man äter tillräckligt. Kroppen kan helt enkelt inte ta upp näringen, säger Sara Karlsson expert på pH-värde och VD för pH-Balans.

Intensiv fysisk aktivitet

Förr i tiden arbetade vi hårt under långa dagar. Numera har vi jobb som kräver allt mindre fysisk aktivitet vilket många kompenserar med intensiv konditions- eller styrketräning, något som bland annat bildar mjölksyra som vi får ut via andningen. Om aktiviteten är kort och intensiv orkar dock inte kroppen andas ut alla syror. Dessa lagras då i vår kropp och kan ge upphov till träningsvärk.

För dig som tränar är det extra viktigt att hålla pH-värdet i balans för att kunna tillgodogöra dig all näring, återhämta dig efter träningen och om det är syftet – bygga muskler.

Kalk- & magnesiumtillskott

pH-Balans - Sara Karlsson
Sara Karlsson, vd för pH-Balans.

Ett av de enklaste sätten att få i sig tillräckligt med kalk och magnesium är med ett kosttillskott. Det vanligaste är ett kalcium&magnesium-karbonat, pH Kalk, i pulverform som man blandar med vatten.

– Vi tittar på det som naturen tidigare gett oss men inte längre ger. I ett bra källvatten finns det naturliga mängder kalk och magnesium, något som inte längre finns i vårt kranvatten. Vi får därför kompensera det med kosttillskott, avslutar Sara.

Skulle du vilja testa ditt pH-värde? Besök pH-Balans på hälsomässan Allt för Hälsan i Stockholm 27-29/11. Här kan du även lära dig mer om hur ett pH-värde i obalans påverkar din kropp och vad du kan göra åt det. Med koden Hälsomässan15 erbjuder pH-Balans 15% på ett köp fram till den 24/12 2015.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se