Human Bridge - Bistånd
Human Bridge gör katastrofinsatser, även i länder dit det inte går sändningar i vanliga fall.

Materialbistånd – för människa och miljö

SjukvårdGenom biståndsorganisationen Human Bridge får överblivet sjukvårdsmaterial en ny chans. Sjukhus och organisationer världen över får del av det som inte längre används här i Sverige. Arbetet gynnar både människa och miljö.

Human Bridge grundades genom ett samarbete mellan Erikshjälpen och Läkarmissionen och är idag en fristående organisation. Fokus är insamling, rekonditionering och leverans av sjukvårdsmaterial till mottagare i Afrika och Östeuropa. I organisationens arbete finns ett miljötänk som syftar till återanvändning och återvinning. Även kläder samlas in och skickas ut.

Human Bridge i Etiopien

Human Bridge vill förbättra levnadsvillkoren för människor. Ett land där behovet av sjukhusmaterial är stort är Etiopien. Här är Human Bridge registrerad som en Non Governmental Organisation (NGO) vilket underlättar leverans till landets regioner. Human Bridge driver även en teknikerutbildning i landet för att hjälpa sjukhusen att öka livslängden på sin utrustning.

I Etiopien byggs många nya sjukhus och vårdcentraler och Human Bridge har fått till uppgift att förse dem med material.

– Ett exempel är sjukhuset i Mekelle i nordöstra Etiopien som stod klart 2008, men var helt tomt, berättar Annika Ekholm Fröding, avdelningschef för sjukvårdsmaterial på Human Bridge:

– Vi påbörjade ett projekt att utrusta sjukhuset och idag, 22 containrar senare, finns det en fungerande verksamhet. Tack vare att vi försett dem med basutrustning, såsom sjukhussängar, skapas utrymme för dem att införskaffa teknisk utrustning som behövs. Den höga standarden gör att personalen vill stanna kvar och patienter samt sjuksköterske- eller läkarstudenter söker sig dit.

Katastrofinsatser

Human Bridge - Erbil
Human Bridge hjälper utsatta runt om i världen.


Human Bridge gör katastrofinsatser, även i länder dit det inte går sändningar i vanliga fall. Ett exempel är insatser för flyktingar i norra Irak. Barzani Charity Foundation, en lokal biståndsorganisation, delar bland annat ut handikapphjälpmedel och kläder i flyktingläger. Mycket av materialet kommer från Human Bridge. Sedan 2013 har totalt 14 sändningar gått till området.

Insamling av sjukvårdsmaterial

Genom avtal med landsting och sjukhus får Human Bridge tillgång till överblivet sjukhusmaterial. Även andra sjukhus och vårdinstanser utan avtal samt företag hör av sig när de har material att skänka som Human Bridge hämtar upp. Läkemedelsverket har gett organisationen tillstånd att hantera mediciner och alla slags förbrukningsmaterial.
Att det alltid måste vara mottagarnas behov som styr vad som tas emot, är något Annika trycker särskilt på.

– Allt måste vara användbart. Materialet gås igenom, repareras vid behov och paketeras på vår huvuddepå i Holsbybrunn. Allt ska vara komplett och materialet ska kunna börja användas så fort det når mottagaren. Det handlar om respekt för dem, förklarar Annika.

Second handbutiker finansierar

Verksamheten finansieras dels genom överskottet från Lindra Second Hands butiker, dels genom exportförsäljning av textilier. Även i Sverige får människor stöd i Human Bridges verksamhet.

– Människor med särskilda behov erbjuds sysselsättning. Enkla arbetsuppgifter som hjälper dem vidare ut i arbetslivet. På så sätt får arbetet stor betydelse för både människa och miljö, här hemma och ute i världen, avslutar Annika.

Vill du bidra till Human Bridges arbete? Gå in på www.humanbridge.se för att hitta närmaste Lindrabutik, sätta in ett bidrag eller hjälpa till på det sätt du kan.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se