Hälsofrid - medicinsk massage
På Hälsofrid, en behandlingspraktik som specialiserat sig på just medicinsk massage, ser man hur fler och fler får problem med migrän.

Lindra migrän med medicinsk massage

HälsaMigrän blir ett allt mer utbrett problem och ofta är det stress och anspänningar som är orsaken. Med så kallad medicinsk massage lossar man anspänningar i musklerna och får igång blodflödet, vilket i de flesta fall får migränen att minska avsevärt.

I dag lider var tionde man och så mycket som var femte kvinna av migrän. Många som lever med migrän i vardagen är de som spenderat många år stillasittande på arbetet, men migränanfall är nu även allt mer förekommande hos ungdomar tack vare datorer och smartphones.

På Hälsofrid, en behandlingspraktik som specialiserat sig på just medicinsk massage, ser man hur fler och fler får problem med både migrän och andra muskelproblem i kroppen.

– Bara de senaste fem åren har jag sett en enorm ökning, främst bland ungdomar. Mycket beror på dagens livsstil, hur vi lever och hur vi arbetar, berättar Carina Ristholm, massageterapeut som tillsammans med Mattias Ristholm driver Hälsofrid.

Ökar blodflödet

Medicinsk massage, även kallad triggerpunktsmassage eller idrottsmassage, går ut på att nå djupt in i musklerna. Det är en hård och ganska tuff massage som rättar till problem i muskler och ryggrad, och gör så att blodflödet upp till huvudet kommer igång igen. Det är när syre inte kommer upp i bakhuvudet som migränen sätter igång.

– Vad vi gör annorlunda än många andra är att vi masserar med speciella pinnar, bland annat i nacken för att få bort huvudvärk. För att lösa upp nackrosetten behöver man komma ganska djupt, då räcker det inte med händerna. Med pinnarna kan vi lägga ett lätt tryck och så slappnar hela muskeln av, berättar Carina.

Verkar på djupet

Under ett och ett halvt år har massageterapeuterna på Hälsofrid utfört behandlingar på fler än 1 000 kunder, varav många haft besvär med svår migrän. De allra flesta har upplevt en stor förbättring och blivit av med symptom så som illamående, yrsel och oförmåga att arbeta.

Carina Ristholm på Hälsofrid
Carina Ristholm på Hälsofrid

Första dagen vid ett anfall har kunderna tagit sin vanliga migränmedicin om de haft sådan, och kommit in för behandling dag två. Den första gången man besöker någon av massageterapeuterna kan man behöva gå två gånger samma vecka för att migränen ska bli bättre. När man sedan vant kroppen vid massagen kan det räcka med en behandling när migränsymptomen kommer fram.

– Första gången blir kroppen chockad eftersom vi rör vid muskler som man kanske aldrig känt av innan. Man spänner sig och är nervös eftersom man inte riktigt vet hur det ska kännas, så första gången handlar det om att vänja kroppen, säger Carina.

Trygg och avslappnande atmosfär

Under en massagebehandling lägger man sitt välmående i händerna på en annan människa, och många kan lätt känna sig sårbara i en så utsatt situation. På Hälsofrid har man därför satsat extra mycket på att ge sina kunder ett verkligt välkomnande bemötande så att man känner sig trygg.

– Det får inte bara utgå från det medicinska och ska inte upplevas som ett sjukhus utan en behandlingspraktik. Vi har jobbat mycket med att det ska vara en skön atmosfär när man kommer hit, så att man verkligen kan känna att man kan slappna av, berättar Mattias Ristholm avslutningsvis.

Hälsofrid fokuserar främst på medicinsk massage men utför även klassisk massage, skönhetsbehandlingar och aromaterapi. På www.halsofrid.se kan du läsa mer om de olika behandlingarna.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se