Botoxbehandling av kronisk migrän - Rehdo
2011 kom ett stort genombrott för behandling migrän när botoxbehandling blev godkänt för behandling av kronisk migrän.

Lindra migrän med botoxbehandling

HälsaFår du plötsliga migränanfall som hindrar dig från att leva ett normalt liv? Med hjälp av botox kan du på ett effektivt sätt lindra migrän utan de bieffekter som tidigare funnits.

De som lider av migrän vet att när huvudvärken väl slår till finns det få saker som hjälper för stunden. Migränen kan slå till när som helst,sitta i flera timmar och utlösas av en rad olika händelser. Likt många andra har du säkert testat värktabletter men utan tillräckligt resultat. Men sedan en tid tillbaka finns möjligheten att behandla migrän med hjälp av botox, en metod som visat sig vara väldigt effektiv.

Tidigare metoder inte tillräckligt bra

I Sverige lider ungefär 15 procent av befolkningen av migrän där nästan 7 av 10 är kvinnor. Migrän kan utlösas av en rad olika händelser; allt från stress till jobbigt ljus, till och med lukter. Doktor Patrik Säterö från behandlingskliniken Rehdo i centrala Göteborg, är specialist inom migränbehandling och menar att tidigare behandlingsmetoder inte har varit tillräckligt effektiva:

– Tidigare har man behandlat migrän med tabletter såsom magnecyl och alvedon som endast visat sig fungera i väldigt lindriga fall, samt med en grupp läkemedel kallade triptaner. Dessa läkemedel ger också ofta biverkningar i form av att använder känner sig helt utslagna. I vissa fall har man till och med använt sig av epilepsi-medicin men även de har gett oönskade biverkningar.

Genombrottet låter lindra migrän

2011 kom genombrottet då den första förebyggande behandlingen blev godkänd. Forskare upptäckte att kronisk migrän med hjälp av botox. Läkemedlet kunde blockera kontakten mellan muskler och därmed bromsa smärtsignalerna till hjärnan.

– Med botox som behandlingsmetod injiceras läkemedlet i panna, tuggmuskler och nacke vilket resulterar i att anfallen lindras och kommer mer sällan, säger Patrik.

De som tycker att behandlingen låter farlig behöver inte oroa sig, menar Patrik. Behandlingen är en helt övergående behandling utan risk för någon skada, vilket enligt Patrik är betryggande för många patienter.

Behandling var tredje månad

Då botoxbehandlingen är helt övergående utförs en ny injektion var tredje månad. Patrik berättar att det idag endast finns ett fåtal i Sverige som utför behandlingen, men enligt honom inte på grund av behandlingens tillförlitlighet utan snarare att både den traditionella läkarvården och primärvården tyvärr prioriterar andra sjukdomar och tillstånd. Mycket till de som lider av migräns förtret.

Lider du eller någon i din närhet av migrän? Besök då www.rehdo.se för att boka en konsultation med Patrik Säterö. Där kan du också läsa mer om migrän och dess påverkan på livet.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se