Saltbutiken - Luftvägsinhalator
Saltinhalatorn har blivit ett bra alternativ för de som vill undvika tyngre medicinering.

Lindra luftvägsbesvär med saltinhalator

HälsaSedan urminnes tider har bergsalt använts för att lindra olika besvär i luftvägarna. Många drabbas av säsongsbetonade sjukdomar som allergi eller förkylning där luftvägarna inflammeras, dessa besvär går att förebygga genom att inhalera rent bergssalt.

Saltinhalatorn har blivit ett bra alternativ för dem som vill undvika tyngre medicinering och hålla sig friska på naturlig väg så långt det går. Inhalatorn kan användas av alla, från KOL-patienter till pollenallergiker samt de som bara vill lätta på snuvan eller förebygga influensa. Vi har pratat med Inger Schaumann från Saltbutiken om saltinhalatorn och om dess lindrade effekter som hjälper tusentals människor.

Hälsosamt salt

Saltbutiken - Saltinhalator
Inhalering fungerar i såväl mun…

Saltinhalatorn, även kallad DSI (Dry Salt Inhalor) innehåller utvalda mineralsalter i naturlig form. Inhalatorn som skyddar saltet är gjord av medicinsk plast och har en envägsventil som lär användaren att andas på rätt sätt och dessutom skyddar saltet mot fukt.

Bergssaltet har antibakteriella och antiseptiska egenskaper. Genom att andas in genom saltinhalatorn så lindras och lugnas hela andningssystemet då de orenheter som orsakar besvär avlägsnas.

— Inhalatorn är ett väldigt enkelt hjälpmedel som kan användas i förebyggande syfte mot influensa och förkylning. Den är även bra för rökavvänjning och har inga bieffekter, förklarar Inger.

Välkänd saltgruva

Bergsaltet i inhalatorn är inte likt det processade, vitfärgade bordssalt du kan köpa i mataffären. Idag är stora delar av jorden förorenad, likaså haven vilket gör att inte heller havssalt är rent längre. Bergsaltet i saltinhalatorn utvinns från den kända saltgruvan Praid i Transylvanien där det skapades för 40 miljoner år sedan, då jorden fortfarande var ren.

Praid är en av de största saltgruvorna i Europa och luften i gruvan är kraftigt joniserad vilket är mycket fördelaktig för behandling av sjukdomar i andningsorganen. Därför har det skapats underjordiska sanatorier där man kan behandlas med bland annat saltkammarterapi.

— Vi har själva varit nere i gruvan och även träffat vår leverantör som vi har haft avtal med om ensam distributionsrätt  i hela Norden sedan 2009, berättar Inger.

Kan användas av alla

Saltbutiken - Näsinhalator
…som i näsa.

Saltets främsta effekt på luftvägssystemet är att det löser upp segt slem och förhindrar inflammation, det reducerar även irritation och renar slemhinnornas flimmerhår. Den går bra att använda vid sidan av annan medicin, då den endast påverkar andningsorganen.

— Bergsaltet är helt rent och har bara hälsofrämjande effekter eftersom inhaleringen inte påverkar resten av kroppen, avslutar Inger.

Förutom ett munstycke har även inhalatorn en tillhörande näsadapter för inhalering genom näsan. Användaren tränar på att andas lugnt och på rätt sätt, vilket även förenklar insomningen på kvällen.

Saltbutiken säljer saltinhalatorn i hela Norden. En inhalator kostar 370 kr exklusive frakt och räcker i 1,5 år om du inhalerar 20 minuter om dagen. Du kan läsa mer om saltinhalatorn på www.saltbutiken.se där du även enkelt kan beställa den och andra hälsofrämjande produkter.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se