Balanzen - Städmedel
Balanzen är ett grönt städföretag som erbjuder ekologiska produkter.

Lina vill revolutionera städbranschen

MiljöVi utsätts för en mängd kemikalier i vår vardag och allt fler studier visar på hur detta påverkar vår hälsa. Balanzen heter det gröna städföretaget som erbjuder helt ekologiska tjänster och tar hållbarhetsfrågan på största allvar.

Lina Paciello som är grundare till Balanzen står även bakom Gröna Gredelina som erbjuder helt naturliga och kemikaliefria städprodukter. Vi har pratat med Lina om utvecklingen till att bli ett ekologisk städföretag och att verka för en hållbar framtid genom att titta på hur vi gjorde förr.

Kemikaliecocktailen

Balanzen - Städbranschen
Miljövänliga städprodukter.

Idag utsätts vi för kemikalier från alla håll, från avgaser vi andas in till E-ämnen i maten vi äter. Det kombineras med strålning, tillsatser i en näringsfattig kost, socker, alkohol och medicinering. Städprodukter utgör en väldigt liten del av den så kallade kemikaliecocktailen, men dessa kemikalier är också bland de starkaste.

Lina startade Balanzen 2006 som det första företaget att erbjuda hemstädning direkt till privatperson. Till en början arbetade personalen med de medel som fanns hemma hos kunderna. Lina kände allt mer hur de starka medlen påverkade hennes och personalens hälsa och under en storstädning kom vändpunkten:

— Min son fick en astmaattack i samband med en storstädning och då kände jag att nej, det här går inte längre. Det var då jag på allvar började laborera själv med olika naturliga produkter och idén till Gröna Gredelina föddes, berättar Lina.

Utvecklade naturliga städprodukter

Lina genomförde en marknadsundersökning för att hitta naturliga och ekologiska städprodukter i Sverige men det visade sig vara svårt att hitta kemikaliefria produkter. Däremot hade man kommit längre i USA med konceptet ”Green Cleaning” och Lina kunde hitta inspiration därifrån.

Lina tog även kontakt med bland annat sin gammelmormor och sin svärmor i Venezuela för att lära sig naturliga husmorsknep samtidigt som hon gick en tvålmakarkurs.

— Det kändes inte okej att fortsätta driva företaget med produkter som jag själv inte ens ville använda hemma, så vi började introducera eco-städning som en sidotjänst och fick ett enormt positivt gensvar, berättar Lina.

Gröna Gredelinas produkter är nu de enda som används i inom Balanzen. Produktionen som sker vägg i vägg med kontorslokalerna står de helt själva för än så länge, men växer intresset i samma takt kan det snart behövas förstärkning.

Rekommenderade av Hållbart Näringsliv

Balanzen - Gröna Gredelina
Gröna Gredelina från Balanzen.

Lina berättar att den största skillnaden har varit för hennes anställda som arbetar varje dag med produkterna. De får inte längre ont i lungorna och slipper andningsproblem. Balanzen är nu nominerat till årets Gasell och nyligen fick företaget en officiell rekommendation från Hållbart Näringsliv som gjort att allt fler företag hört av sig.

— Det känns väldigt bra att kunna göra en förändring, inte bara för mig och min egen familj utan för företag i stort. Det blev verkligen ringar på vattnet för fler än vad jag hade trott från början, tillsammans kan vi gå mot en bättre värld, avslutar Lina.

På Gröna Gredelina översätter man just nu etiketter till kinesiska inför en stor export till landet. Det går en grön våg i Kina där de utsätts för enormt mycket kemikalier och det finns ett stort intresse för skandinaviska produkter.

balanzen.se kan du läsa ”Linas städtips” och se vilken städtjänst som passar dig eller ditt företag. Gå även in på gronagredelina.se för att själv beställa hem helt naturliga och kemikaliefria städprodukter för ditt hem.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se