Presenteras av Kouvolan Lakrits
Kouvolan Lakritsi - Lakrits
Kouvolan Lakrits tillverkar sin lakrits med tid, passion, attityd och kärlek.

Lakrits tillagad med en gnutta kärlek

Skandinaver är kända för sin förkärlek till lakrits och har i årtionden importerat godbitar från de absolut bästa tillverkarna i världen. En av dessa är finska Kouvolan Lakrits som har tillagat sin lakrits efter ett traditionellt recept sedan 1948. Med en gnutta kärlek som hemlig ingrediens.

Kouvolan Laktrits logo

Sverige är välkänt för sina många fantastiska godisföretag men när det kommer till lakritsen är det än idag svårt att konkurrera med de finska lakritstillverkarna. Detta mycket på grund av recept som gått i arv i generationer. För Kouvolan Lakrits handlar det om att låta tillagningen ta sin tid.

Tid, passion, attityd och kärlek

Kouvolan Lakrits har använt samma recept sedan starten med ett helt unikt lakritsextrakt. Godiset tillagas på traditionellt vis där lakritsen får koka i timmar och vila i ugnen över natten innan den skärs till och paketeras. På så vis är lakritsen färsk hela vägen från fabrik direkt till konsumentens mun.

– Många stora lakritsföretag kokar upp sin lakrits snabbt, kyler ner den och paketerar den. Detta gör att de kan producera mer lakrits men med ett helt annat resultat. Det är lite som att jämföra formfranska med ett surdegsbröd, förklarar Timo Nisula, ägare till Kouvolan Lakrits.

Timo berättar att en riktigt bra produkt tas fram genom tid, passion, attityd och kärlek. Kouvolan Lakrits är exempelvis den enda finska lakritstillverkaren som gör lakritspipor, tillverkade helt för hand.

Lakrits som smaksättare

Inför Ölfestivalen i Göteborg 2013 var det ett bryggeri som i samarbete med Kouvolan Lakrits framställde en lakritsöl, och ölet vann första pris i Specialporter-klassen. Lakritsroten är inte bara en smaksättare för efterrätter som glass och bakverk, menar Timo, utan en perfekt ingrediens även för andra produkter:

– Det är välkänt att lakrits är gott till champagne och rött vin för det balanserar smaken. Därför gifter sig lakritsen bättre med en något mörkare öl. Samma princip gäller vid matlagning; om man tillagar en saftig pepparstek med gräddsås och adderar en gnutta lakritsextrakt så balanserar det rätten och skapar en rundare smak, förklarar Timo och avslutar:

– Användningen av lakrits i mat är gränslös. Men det gäller att vara försiktig, använder man för mycket tar smaken över och dominerar rätten. Vi hoppas att lakrits ska bli en genomgående trend; om man exempelvis tar en Gin&Tonic så adderar man en gnutta lakritsextrakt.

Just nu har Kouvolan Lakrits ingått ett samarbete med en välkänd finsk designer. Tillsammans tillverkar de något som ingen annan lakritsaktör gjort tidigare, nämligen glutenfritt lakrits. Nyheten lanseras i mars! Besök även www.kouvolanlakritsi.fi för att läsa mer om Kouvolan Lakrits färska lakrits som smälter i munnen. Här hittar du din närmaste återförsäljare.