Presenteras av Lavazza
Lavazza - Dricka Kaffe
Lavazzas kaffeexpert Ida Strid ger sina bästa tips för det perfekta kaffet. Foto: Lavazza

Kaffeexperten: ”Så brygger du perfekt kaffe”

Intresset för kaffe har de senaste åren växt otroligt mycket och som en sann kaffenation är Sverige och svenskarna storkonsumenter av det svarta guldet. Men gör vi verkligen allt rätt för att få till den perfekta koppen? Här ger Lavazzas kaffeexpert Ida Strid sina tips om hur man brygger det bästa kaffet.

Lavazza logo

Att brygga kaffe är en hel vetenskap och vi har alla våra egna tillvägagångssätt. Men det finns dock vissa saker som är värda att tänka på för att få till den där perfekta koppen, allt från att välja en bryggare som ger rätt temperatur till att fukta filtret innan det fylls med kaffe. Ida listar här 5 viktiga punkter för den perfekta koppen kaffe.

1. Välj en kaffebryggare av hög kvalitet

Lavazza - Kaffekopp
Med rätt bryggare och temperatur förstörs inte oljorna i kaffebönorna.

I dag finns kaffebryggare från några hundralappar till flera tusen. Och även om man kanske inte behöver lägga en halv månadslön på en bryggare så kan man tjäna mycket på att lägga till en extra krona.

Vad gör då en bra bryggare som en sämre inte kan?

Måttstocken brukar vara att en full kanna bryggs på under 6 minuter, då har den rätt förutsättningar för att brygga riktigt gott kaffe.

Vattnet ska också hålla en bryggtemperatur mellan 90-95 grader, detta för att inte bränna de oljor som finns naturligt i kaffet.

2. Alltid färskt och kallt vatten

Man ska alltid använda sig av färskt och kallt vatten direkt från kranen, då får man bäst resultat. För dig som bor i ett väldigt kalkrikt område, exempelvis i Skåne, kan du tjäna på att filtrera vattnet för att verkligen få en neutral smak. Detta görs med hjälp av en filtreringsmaskin som går att köpa i välsorterade kaffebutiker och kostar inte många kronor.

3. Använd ett fuktat syreblekt filter

Det finns såväl oblekta som blekta filter att köpa i matbutiken och nyckeln är att hitta ett som är syreblekt. De oblekta har ofta mycket partiklar i sig och ger av sig en smak av papp och trä medan de som bleks med annan metod än syre ofta innehåller kemikalier.

Ett fel många gör är också att inte vika perforeringen som finns på filtret. Detta ska alltid vikas så att det passar filterhållaren och inte bildar vattenkanaler. Se också till att fukta filtret innan du fyller det med kaffe, då suger det inte upp vatten och kaffe under bryggprocessen.

4. Dosera rätt

Runt om i världen doserar man olika mängd kaffe per kopp. I Sverige brukar 70g kaffe per liter vara en bra dosering. Ett kaffemått är oftast mellan 7-10 gram. Vill du dock ha ett något fylligare kaffe kan du ta ytterligare en skopa per kopp. Är det dock ett starkare kaffe du vill ha så hjälper det inte med en extra skopa, utan då ska du välja ett kaffe med mörkare rostning.

Lavazza - Innovation Center
Här på Lavazza Innovation Center tas de olika kaffesorterna fram, bland annat det nya bryggkaffet. Foto: Lavazza

5. Rätt förvaring av ditt kaffe

Kaffets största faror är syre, solljus och värme, vilket skadar aromer, gaser och oljor i kaffet. Se därför till att förvara kaffet noga förslutet på ett mörkt och svalt ställe. Dock aldrig i kylen.

Helst bör kaffet förvaras i sin originalförpackning och bör konsumeras inom ett par dagar för bästa smak och arom.

www.lavazza.se kan du läsa fler tips och recept på kaffe och hur grundaren Luigi Lavazza var den förste i världen att blanda olika kaffesorter. I din närmaste matbutik hittar du också Lavazzas första bryggkaffe i tre blandningar: Mellanrostad Delicato, italienskt rostad Classico och mörkrostad Intenso.