Enjoy Wine & Spirits - Rotari
Italiens mest kända metodo classico-vin är Rotari, från norra Italien, precis vid foten av bergskedjan Dolomiterna.

Italienska bubblor enligt klassisk champagnemetod allt populärare

LivsstilInom vinvärlden pratar man ofta om den ”klassiska champagnemetoden” för framställning av mousserande vin. Med ursprung från vinregionen Champagne i Frankrike anses metoden överlägset bäst, en metod som bland annat vinproducenter i Italien tagit efter. Just de italienska bubblorna blir allt populärare bland oss svenskar.

Champagne är för de flesta den överlägsna herren på täppan av mousserande viner, med hög komplexitet och ett brett spektrum av smaker. Men för den som inte är beredd att spendera mellan 400 och 600 kronor för en flaska bubbel finns ett bra urval av italienska viner helt framställda enligt samma klassiska metod som i Champagne i Frankrike.

Thomas Holstein, partner på Sveriges största vinimportör Enjoy Wine & Spirits, har lång erfarenhet av vin. Enligt honom finns det idag ett antal vinproducenter från Italien som tillverkar väldigt intressanta och kvalitativa mousserande viner, ofta till ett mycket bra pris.

Mer hantverk med Metodo Classico

Mousserande vin från Italien blir enligt Thomas allt vanligare och i takt med att intresset ökar gör så även kunskapen om regioner, tillverkningsmetoder och producenter. Han berättar att fler inser potentialen i italienska viner, framförallt de framtagna enligt den klassiska champagnemetoden.

– Det är väldigt kul att viner från Italien fortsätter att öka i försäljning, framförallt mousserande vin som är oproportionellt populärt här i Sverige trots vår lilla befolkningsmängd, säger Thomas.

Vad är då skillnaden mellan ett vin framställt enligt den klassiska champagnemetoden, på italienska kallad Metodo Classico, och ett charmat-vin? Thomas förklarar:

Enjoy Wine & Spirits - Bubbel
Rotari finns både som vanligt mousserande vin och mousserande rosévin.

– Framställningen av ett metodo classico-vin innebär mer hantverk där jäst och socker tillsätts separat i varje individuell flaska i stället för i stora tankar som med charmat-viner. Metoden kräver också väldigt mycket mer tid då vinet genomgår en andra jäsning på flaska innan det är redo att säljas. Den andra jäsningen sker under minst ett år, men kan pågå betydligt längre för en ökad kvalitet. Exempelvis vilar Rotari Riserva hela 36 månader på sin egen jästfällning innan den går ut till försäljning. Hantverksnivån är helt enkelt mycket högre enligt metodo classico.

Odlas vid foten av Dolomiterna

Italiens mest kända metodo classico-vin är Rotari, från norra Italien, precis vid foten av bergskedjan Dolomiterna. Rotari trivs likt fransk champagne bäst i det svala klimatet och görs på samma druvor som i Champagne. Här har man tagit till sig den klassiska metoden men med en helt annan prisbild.

– För drygt 100 kronor får man ett årgångsvin som håller en väldigt jämn kvalitet. Ett mousserande vin från Rotari passar perfekt att servera innan en middag som en aptitretare eller varför inte till fisk och skaldjur, berättar Thomas.

Rotari erbjuds i dag i tre olika sorter: Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2010 (12,5 %), Rotari Brut Riserva 2010 (12,5 %) och Rotari Rosé 2010 (12,5 %).

Besök www.enjoywine.se för att läsa mer om Rotari och Enjoy Wine & Spirits övriga sortiment av kvalitetsbubbel och viner.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se