Hormonstörande medel i skönhetsprodukter
Schampo, puder, foundation och hudkrämer. Listan kan göras lång över alla de produkter vi idag exponerar våra kroppar för.

Hormonstörande medel i skönhetsprodukter

SkönhetAllt fler börjar ifrågasätta vad vi äter och ställer sig kritiska till matindustrins övertramp gällande tillsatser och gifter. Många glömmer då bort de skadliga kemikalier som vi dagligen utsätts för i våra skönhetsprodukter.

Schampo, puder, foundation och hudkrämer. Listan kan göras lång över alla de produkter vi idag exponerar våra kroppar för. Dessa applicerar vi direkt på huden dagligen utan att egentligen veta vad de innehåller. Det vanligaste konserveringsmedlet som idag används inom skönhetsindustrin är ämnet paraben, ett ämne som naturskyddsföreningen länge varnat för och krävt att det ska förbjudas.

Hormonstörande innehåll

Till skillnad från vårt grannland Danmark har Sverige i dagsläget inga regler eller regleringar kring användandet av parabener i skönhetsprodukter. Forskningen kring ämnets effekter har genomförts och flera internationella studier visar evidens på att det stör den kvinnliga hormonbalansen. Framför allt är det foster och unga i utvecklingsfas som tar skada, men studier pekar även på att det kan orsaka allergier.

Danmark har även förbjudit användandet av ftalater, något som idag återfinns i många av de ledande märkenas skönhetsprodukter. Liksom parabener tros ftalater vara en källa till hormonstörningar och även cancer.

Företaget som ligger i framkant

Sedan sex år tillbaka finns en svensk aktör på marknaden som tagit sin produktutveckling steget längre. Grundarna bakom EDGE Cosmetics hade tröttnat på skönhetsindustrins sätt att profitera på sina kunders okunskap och utsätta dem för risker. Därför valde de att gå sin egen väg och utvecklade sin unisexserie EDGE Natural Haircare, helt fri från parabener, ftalater och onödiga tillsatser. Serien innehåller 17 stycken produkter inom schampo, balsam och styling i en varierande bredd för alla behov.

-Skönhetsindustrin kommer aldrig ändras såvida inte konsumenterna gör ett medvetet val och ifrågasätter deras produkter. Vi vill med våra produkter väcka en medvetenhet hos konsumenterna och kunna erbjuda ett hälsosamt alternativ, berättar Robin Dubitzkij, medgrundare av EDGE Cosmetics.

Edge Texturizing Creme
Produkter fria från parabener och ftalater

Företagets filosofi grundar sig i en hälsosam livsstil för dess användare och de som dagligen arbetar med produkterna. Utvecklingen av produkterna har därför skett i samarbete med svenska frisörer för att garantera en produkt av professionell klass där giftiga ämnen tagits bort ur hälso- och arbetsmiljösynpunkt.

Därför använder de sig alltid av så naturliga råvaror som möjligt vid framställandet av sina produkter. Att inga produkter utvecklats under djurförsök ser Robin endast som en självklarhet.

Både för proffs och privatpersoner

Det svenska företaget har under sina sex år på marknaden etablerat sig inom den professionella branschen och återfinns idag hos alla typer av salongverksamhet. Många arbetar på skönhetssalonger och hanterar dagligen allvarliga kemikalier fritt och oreglerat. Det är därför inte konstigt att många salonger varmt välkomnat EDGE Cosmetics produkter för att undvika att utsätta båda sig själva, kunden och miljön för onödiga risker.

Företaget har nyligen öppnat upp sin webbshop på www.edgecosmetics.se där företagskunder och privatpersoner idag får tillgång hela deras breda sortiment. Ett naturligt steg företaget valt att ta för att nå ut till allmänheten med ett hälsosamt kosmetiskt alternativ.

Förutom deras egna EDGE Natural Haircare-serie så tillhandahåller företaget även de danska aktörerna FNUG, NATULIQUE och ORGANIC M.A.K.E, som även de följer EDGE Cosmetics strikta policy gällande innehåll och tillverkning.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se