Toughest Holmenkollen, Oslo
Bild från avslutningen på Holmenkollen i den stora hoppbacken (Foto: Vincent Cruz)

Häftigare utmaningar i årets Toughest

2014 var året då hinderbanetävlingarna slog igenom på riktigt och det som började som en rolig utmaning har nu utvecklats till en sport. Toughest är Nordens ledande arrangör av hinderbanelopp och satsar i år på fler lopp och ännu häftigare hinderbanor.

Intresset formligen exploderade för hinderbanor under 2014 och det dök upp ett flertal nya tävlingskoncept. Svenska Toughest slog rekord med över 15 000 deltagare och räknar i år med upp emot 35 000 deltagare, där flera av loppen ser redan ut att bli fullbokade.

Vi fick en pratstund med med Adam Feldt som är en av grundarna av Toughest, om deras filosofi kring hinderbanor och årets nyheter. Han gav även en liten försmak om vad den utmanande hinderbanan i Stockholm kommer att bjuda på.

Skall bygga på egen förmåga

Armgång Holmenkollen
Alla hinder bygger på egen förmåga som den här tuffa armgången på Holmenkollen.

Adam och Toughest har till skillnad mot flera av de andra hinderbanetävlingarna satsat på vad de kallar rena hinder som helt bygger på deltagarnas egna förmåga, träning och styrka. Tillsammans med satsningen på straffrundor likt skidskytte har man lyckats skapa en tävling där alla kan delta.

– Straffrundorna gör att både vardagsmotionärer och elitsatsande kan tävla på lika villkor. Konceptet jämnar också ut förutsättningarna och gör att hinderbanorna på ett bra sätt testar hur allroundtränad du är, säger Adam.

En av anledningarna till varför hinderbanorna har blivit så populära tror Adam är att det inte funnits några bra utmaningar för de som inte gillar klassiska motionslopp. På en hinderbana testar du förutom din kondition även din styrka och balans.

Aldrig samma bana

Upplevelsen kring tävlingarna kommer även bli häftigare i år då man satsar på större eventområden. Adam berättar också att de nu lägger ännu större fokus på att ge varje lopp olika karaktär och bygger aldrig samma bana två gånger.

Toughest event
Satsar i år på större eventområden (Foto: Karina Szuter)

– Det är viktigt för oss att skapa en häftig upplevelse för deltagarna. Vi fick till exempel stor uppmärksamhet för den spektakulära avslutningen i den stora hoppbacken vid vår tävling på Holmenkollen i Oslo, säger Adam.

Toughest satsar i år på fler lopp och har många nyheter men det framgångsrika upplägget är sig likt, 8 kilometer och 40 hinder. Det kommer numera även inbitna hinderbanefans från många länder för att delta i Toughest olika tävlingar.

Spektakulär vattenslide

Den 23 maj kommer Toughest till Stockholm och Lida Friluftsområde. Banan kommer vara mycket utmanande med en blandning av terräng, skog och vatten. I bästa Toughestanda kommer avslutningen bli en av världens största vattenslides ut i sjön Getaren.

– Det kommer att bli en häftig men slitsam upplevelse för deltagarna i Stockholm. De kommer bland annat ta sig igenom leran i bäverdammen för att avsluta med en spektakulär vattenslide, avslutar Adam.

Om du vill anta en ny utmaning så bör du helt klart anmäla dig till Toughest i Stockholm eller något av de andra loppen. Kolla även in nyheterna Toughest 24h Extreme och Toughest ICE. För dig som är intresserad av träningstips och de öppna träningar som arrangeras tipsar Adam avslutningsvis om att följa deras Facebooksida.