Presenteras av Skandinaviska Jernbanor
Gröna tåget bistro
I den trevliga Alsace-inspirerade bistron serveras såväl mat som dryck.

Gröna Tåget ger tågresenärer ett trevligare lågprisalternativ

Med Hongkong-baserade MTRs etablering i Sverige har konkurrensen hårdnat i tågbranschen. För att ta upp kampen om resenärerna sätter Skandinaviska Jernbanor in Gröna Tåget mellan Göteborg och Stockholm med biljetter för 195 kronor.

Gröna Tåget logo

Varje år görs ca 2 miljoner resor med tåg mellan Göteborg och Stockholm där statliga SJ och Hongkong-baserade MTR är de huvudsakliga aktörerna. Utöver de två stora aktörerna finns även Skandinaviska Jernbanor som sedan 2011 opererar Blå Tåget.

Med klassiska tågvagnar och moderna lok erbjuder man ett alternativ till de två stora aktörerna. För att möta konkurrensen på marknaden sätter man nu in Gröna Tåget, ett trevligare lågprisalternativ som ska konkurrera direkt med MTR.

Kör nu för fullt

Gröna tåget exteriör
Vagnarna har restaurerats till toppskick och målats i british racing green.

Vagnarna har köpts in från norska NSB och sedan renoveras och rustas upp i egen verkstad till toppskick. Precis som namnet antyder har de fina tågen blivit målade i klassiska “British Racing Green”. Interiören i sin tur går i grått och rött och håller hög klass.

– Vi stod inför ett beslut om att lägga ner eller satsa ytterligare så när vi fick möjligheten att köpa vagnarna av NSB bestämde vi oss för att satsa. Med Gröna Tåget kan vi skapa en större volym till en prislapp som är omöjlig att hålla med dyrare tågset, berättar Ulf Smith, grundare av Skandinaviska Jernbanor.

Efter en kortare provperiod i december och januari kördes Gröna Tåget igång för fullt i april.
Satsningen innebär också en stor utökning av verksamheten för Skandinaviska Jernbanor som har fått arbeta på högvarv för att få ordning på alla nya vagnar.

Gröna tåget säten
Bekväma stolar och AC i alla vagnar gör resan komfortabel

Hög nivå på komfort och service

Likt storebror Blå Tåget har Gröna Tåget en restaurangvagn som tillhör konceptet. Det är en trevlig bistro med en Alsace-inspirerad restaurang där det i huvudsak serveras enklare mat. Här kan man utan problem spendera en timma eller två vilket gör resan både trevligare och kortare.

Komforten är också riktigt bra med bekväma stolar som tål den lite längre resan mellan Göteborg och Stockholm. Lagom till sommaren kommer även installationen av AC-anläggningar i alla vagnar att vara klar.

Avgångar varje dag

Fram till midsommar går Gröna Tåget två dagar i veckan, fredag och söndag, men därefter kommer det att finnas en avgång varje dag. Gensvaret har varit mycket positivt från resenärerna och planer finns att öka med fler tåg och avgångar.

Vid varje avgång finns det 200 biljetter till 195 kronor, vilket är ett riktigt lågt pris. Detta är möjligt tack vare en sträng kostnadskontroll i bolaget.

www.blataget.com kan du läsa mer om Gröna Tåget samt boka din nästa resa. Passa även på att kolla in företagets Facebook-sidor för Gröna Tåget och storebror Blå Tåget.