FriendsOfAdam - Glutenfritt Bröd
På Södermalmsbageriet FriendsOfAdam bakar man glutenfritt bröd med passion och kärlek.

Glutenfritt med kärlek från Södermalm

KostFriendsOfAdam grundades på Södermalm 2010 med målet att baka glutenfria bröd och bakverk som är lustfyllda, goda och snygga. Enligt bageriets grundare Karin Moberg nyckeln naturliga ingredienser, ett recept som för femte året i rad har lett till att de levererat glutenritt bröd till självaste Nobelfesten.

Glutenfria bröd och bakverk har varit en het trend de senaste åren, en trend som ser ut att hålla i sig. Men oavsett om man måste äta glutenfritt till följd av intolerans eller om man äter det för att man helt enkelt mår bättre av det så borde en god smakupplevelse vara första prioritet. Just därför grundades FriendsOfAdam.

Bakar glutenfritt som smakar gott

FriendsOfAdam - Karin Moberg
Karin Moberg, grundare av FriendsOfAdam.

På bageriet FriendsOfAdam har man sedan starten gått in med målet att skapa glutenfria produkter som är nyttiga, som ser bra ut och som smakar bra. I stället för att använda sig av konstgjorda ämnen och konserveringsmedel har de valt att satsa på naturliga tillsatser.

– Vi använder oss av fröer, majs- och rismjöl, bovetemjöl och andra fullkornsråvaror som durra. Resultatet blir näringsrika produkter som äntligen ser ut och smakar som ett bröd eller bakverk ska smaka, säger hon.

Karin förklarar passionen med glutenfritt att bara för att någon är intolerant mot något så ska denne inte behöva nöja sig med produkter utan smak och näring.

– Vi vill baka bröd och bakverk som är både glutenfria och som smakar bra. Framförallt ska de ha rätt näringsämne, säger hon.

I dag erbjuder FriendsOfAdam ett stort utbud av olika bröd och bakverk, allt från baguetter och grova frallor till bullar, muffins och pepparkakor.

Svårt att uppnå med konstgjorda ämnen

I dag är det enligt Karin alltför många glutenfria produkter som saknar det där lilla extra, som gör att man verkligen vill sätta i sig brödet.

– Glutenfria produkter är ofta bakade med vete- eller majsstärkelse vilket ofta ger en näringsfattig produkt. Problemet är att man tvättar bort näringen när man använder sig av stärkelsen. Sedan kan näringen tillsättas igen men då gör den ofta det i form av konstgjorda ämnen och konserveringsmedel, säger hon.

Levererar bröd till Nobelfesten

FriendsOfAdam - Glutenfria Pepparkakor
Glutenfria pepparkakor från FriendsOfAdam.

FriendsOfAdams har blivit en sådan succé att de ända sedan starten har levererat glutenfritt bröd till Nobelfesten, ett kvitto på deras engagemang. 2014 blev det av Nobelstiftelsen utvalda glutenfria brödet så likt det vanliga att servitörerna hade svårt att urskilja vilket var som vilket.

– Det är jättekul att Nobelfesten har valt våra glutenfria bröd, ett kvitto på att de med glutenintolerans också vill äta goda bröd, avslutar Karin.

FriendsOfAdam har idag bageri och butik på Södermalm i Stockholm med erbjuder även sina produkter på diverse kaféer, hotell, restauranger och butiker runt om i landet. På www.friendsofadam.se hittar du mer information om glutenfria bröd och bakverk bakade med kärlek. Här kan du även direkt köpa produkter ur deras sortiment som sedan levereras hem till dig.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se