Medtronic - Insulinpump
Från insulinpumpen MiniMed 640G går det en slang med en nål som man sätter fast i magen, baksida rygg eller ben.

Gick från 21 stick till 1 med insulinpump

SjukvårdSofia var 15 år när hon fick veta att hon hade diabetes. Genom att acceptera sjukdomen som en del av henne, fortsatte hon att leva ett fritt liv mycket tack vare bytet till insulinpump.

Idag arbetar Sofia på heltid med diabetesfrågor genom bloggen diabetesia, föreläsningar och som marknadskonsult på ett diabetesrelaterat företag. Men när hon fick diabetes visste hon inte mer om diagnosen än att några kompisar i skolan hade väskor på magen och fick äta pasta när de andra åt soppa. Idag sju år senare, lever hon ett liv ohindrad av diabetesen, mycket tack vare insulinpumpar från Medtronic.

Ett stick var tredje dag

När Sofia fick diabetes var hon till en början ganska negativt inställt till insulinpump, då hon associerade det med de magväskor som personer hade på magen. Men det dröjde inte länge innan hon ångrade sig, och insåg pumpens många fördelar.

Medtronics - Sofia
Sofia Larsson-Stern.

– För mig handlade bytet till insulinpump mycket om ett accepterande att jag skulle ha diabetes resten av mitt liv. Så det faktum att insulinpumpen skulle synas var en tanke jag släppte ganska snabbt. Byter man till insulinpump kan man gå från att ha tagit hela 21 stick till 1 på tre dagar, förklarar Sofia.

En insulinpump är en liten dosa i vilken det sitter en reservoar som fylls upp med ett par milliliter insulin. Från denna går det en slang med en nål som man sätter fast i magen, baksida rygg eller ben. Därefter programmerar man in ett visst dygnsschema, en basaldos, på hur mycket insulin man behöver vid olika tider på dygnet. Basaldosen kompletteras även med en bolusdos som tas i samband med matintag eller för att korrigera ett högt blodsocker. Därefter styrs insulinpumpen av klockan.

Mildrar insulinkänningar

Nyligen bytte Sofia till Medtronics MiniMed 640G. Insulinpumpen kan kopplas till en kontinuerlig glukosmätare som placeras på magen eller ryggslut och mäter Sofias blodsockernivå kontinuerligt. Når man för låga värden kan man få en insulinkänning, något som kan göra en diabetiker yr, skakig och allmänt påverkad. Det innebär att de behöver få i sig kolhydrater för att komma upp i blodsocker igen.

MiniMed 640G-systemet känner av när blodsockret är påväg ner och stänger av insulintillförseln automatiskt, innan användaren når de låga värdena. På detta vis kan Sofia undvika en insulinkänning, något som hon beskriver som obehagligt om man snabbt slänger i sig mat för att få upp värdena och de istället stiger för högt. Rekylen inleder en riktig berg-och-dalbana som kan ta 1-2 dagar att ta sig ur.

– Tidigare har jag haft problem med insulinkänningar på nätterna och fick sätta väckarklocka 3-4 gånger per natt för att kolla mina värden. Nu stänger insulinpumpen istället av sig när jag är på väg ner, även när jag ligger på ett till synes ganska bra värde, då den sett trender i mitt blodsocker, säger Sofia.

”En pump som tänker”

Medtronics - Minimed 640G
Insulinpumpen MiniMed 640G.

Tack vare MiniMed 640G har Sofia idag lyckats sänka sitt långtidsvärde, HBA1C, från 50 till 46. Detta värdet visar hur hennes blodsocker har legat de senaste veckorna och är något man mäter hos diabetessjuksköterskan.

– MiniMed har hjälp mig otroligt mycket och är förmodligen så nära det går att komma en riktig bukspottskörtel. Jag får även all data kring hur mina värden har legat under dagen direkt i pumpen, där den markerat vilka tider den har varit avstängd så jag kan reglera basaldosen därefter. En statistik jag troligtvis inte fått fram utan Minimed. Pumpen har även ett starkare larmljud är tidigare, avslutar Sofia.

Medtronic MiniMed 640G introducerades i februari 2015 och är det största framsteget på pumpmarknaden på länge med större skärm och fler funktioner vilket gör den pedagogisk och självinstruerande. Dessutom är den vattentät. På www.medtronic-diabetes.se kan du läsa mer om den nya insulinpumpen Minimed 640G.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se