Kärlkliniken - Bo Risberg
Som första klinik i Sverige har Kärlkliniken satsat på att utöka sina behandlingsmetoder med avancerad limning och ångteknik.

Först med lim och ånga mot åderbråck

SjukvårdUtvecklingen går snabbt framåt när det kommer till att utveckla nya behandlingsmetoder för åderbråck. De senaste teknikerna att introduceras i Sverige är limning av de skadade kärlen samt ångbehandling, metoder som innebär både mindre smärta och lättare behandling.

Behandling av åderbråck går ut på att förstöra de kärl som har blivit sjuka då klaffarna i venerna inte fungerar som de ska och inte kan transportera blodet tillbaka till hjärtat. I många fall är borttagning av åderbråck medicinskt befogat, då det utan behandling kan leda till klåda, eksem och värsta fall även bensår.

Som första klinik i Sverige har Kärlkliniken satsat på att utöka sina behandlingsmetoder med moderna tekniker där man limmar ihop kärlen eller försluter dem med hjälp av ånga. Vi har talat med Kärklinikens Bo Risberg, en av landets ledande kärlkirurger, som berättar om de nya metoderna.

Patienten slipper bedövning

Att limma ihop de sjuka åderbråckskärlen är en ny metod här i Sverige, men den har i andra länder använts i ett par år. Den forskning som finns kring metoden visar mycket goda resultat efter behandling.

– Det finns flera fördelar med att använda limning som behandlingsmetod, men en utav de främsta är att det inte är smärtsamt. Du mår bra efteråt, och du slipper också de stödstrumpor som du annars är tvungen att använda, säger Bo Risberg.

Kärkliniken introducerade limning som behandling för åderbråck i vintras, och har hittills utfört flertalet lyckade behandlingar. Även behandling med ånga, vilket innebär att de sjuka kärlen förstörs genom värmealstring, används som ytterligare ett alternativ med goda resultat.

Nya tekniker kombineras med gamla

– Nyare metoder så som ångbehandling eller limning lämpar sig bra på åderbråck i de så kallade huvudstammarna, vilka går som raka rör på benen. Själva knutorna, de mindre åderbråcken, kan däremot inte behandlas med sådana metoder utan måste plockas bort med konventionell metod, berättar Bo Risberg.

Med den så kallade virknålstekniken går man istället in med en fin nål likt en virknål och fiskar ut de skadade kärlen. I en sådan behandling måste man till skillnad från exempelvis limning använda sig av lokalbedövning. Efter behandlingen behöver patienten också använda stödstrumpor.

Ultraljud avgör behandlingsmetod

Vad som avgör vilken metod som ska användas är den ultraljudsundersökning alla patienter får genomgå vid ett första besök. Efter undersökningen får patienten information om vilket ingrepp som rekommenderas.

– Ju mer metoder som utvecklas desto bättre är det eftersom det innebär att vi kan skräddarsy våra behandlingar. Genom en diskussion kommer vi fram till den metod som passar i just det fallet, säger Bo Risberg.

Kärlkliniken har sin mottagning i Göteborg. För dig som vill veta mer om klinikens olika behandlingsmetoder och hur de kan hjälpa dig, besök www.karlkliniken.se.