Bra Vin - Vinintresse
Denna vinranka är över 120 år gammal och producerar få, men mycket koncentrerade viner som är grunden för att bra kvalitetsvin.

Förbättra matupplevelsen med rätt vin- och matval

LivsstilVi svenskar är bevisligen mycket intresserade av matlagning med våra älskade matlagningsprogram. Anne Johanne Korsnes är norskan som sadlade om från civilekonom till sommelier på grund av hennes stora passion för mat och vin. Nu vill hon få fler matintresserade svenskar att ta klivet vidare till bättre viner.

För den matintresserade kan det gå timmar på att leta efter inspiration till ett recept, inhandla mat därefter tillaga den. All denna omsorg ägnas åt maten men om man ska dricka vin till måltiden, varför då välja ett karaktärslöst vin? ”Tänk vilka fantastiska mat- och vinkombinationer vi får om vi lägger samma omsorg på vininköpen”, menar Anne Johanne. 

Utgå från personliga favoriter

Bra Vin - Champagne Georges Vesselle
Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 1999, Bouzy Grand Cru (12,0%)

Det första man kan göra är att skaffa sig grundkunskap om olika vinområden och druvor, till exempel genom Munskänkarnas grundkurser eller en grundläggande bok om ämnet. Sedan tipsar Anne Johanne att man verkligen ska smaka sig till vilka vinstilar som passar till ens personliga favoriträtter: 

– Det här är början till att utvidga dina vyer och uppleva nya goda kombinationer mellan vin och mat. Förutom att hela måltiden blir mer njutningsbar får man dessutom något extra intressant att prata om under middagen. Kunskap är vägen till att få flera personer att välja bättre viner.

Personligen ställer Anne Johanne sig tveksam till det stora utbudet av Bag-in-Box. Dels för att det är en alkoholfälla men främst för att det varken gör maten eller vinet rättvisa att kombinera samma vin till olika rätter, utan tänka på hur det passar ihop. 

Varför kostar vissa viner mer än andra?

Anne Johanne förklarar att en kvalitetsproducent tar ut färre druvor per kvadratmeter för att uppnå en större koncentration i druvorna. Många jobbar ekologiskt för att inte utarma marken och för att undvika onödiga bekämpningsmedel, och det kräver extra mycket tid i vingården. Denna extra omsorg samt att arbetarna får anständiga löner gör att kvalitetsvinerna blir något dyrare. Sen finns det såklart en del dyra viner som kostar mycket mer än produktionskostnaden, förklarar Anne Johanne, och som är mer ett resultat av efterfrågan och skickligt marknadsföringsarbete. Men de är undantagsfallen. 

Annes favoritkombinationer

Bra Vin - Les Cailloux Châteuneuf du Pape
André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012 (15,0%).

Till fetare rätter som lax eller en smakrik svamprätt med grädde passar ett vin med hög syra bäst, som lyfter det feta. En av Anne Johannes favoriträtter är örtmarinerad laxsida bakad i ugn med gräddsås på smakrik skogssvamp, trattkantareller eller Karl-Johan, och mandelpotatispuré. 

– Till det dricker jag riesling eller champagne. Förslagsvis Pflüger Fucksmantel Riesling, Philipp Kuhn Riesling Steinbuckel eller så lyxar jag till det med Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 1999, en mogen champagne som möter svampsåsen perfekt, säger Anne Johanne.

En annan favoritkombination är hjortsadel med stekt småpotatis, lök och smörångade grönsaker. Till detta ett smakrikt torrt rödvin som Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape från 2012 perfekt. Det är även gott med svamprisotto till hjorten, berättar Anne Johanne, då med ett vin från Piemonte som Barbaresco Ovello 2011 från Cantina del Pino.

www.bravin.se kan du läsa mer om Anne Johanne Korsnes kombinationstips för mat och dryck. 

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se