Sterisol - Hygien
Det svenska hygienföretaget Sterisol har under 30 år arbetat för att skapa konserveringsmedelsfria och milda produkter.

Flytande tvål kan ge irriterad hud och allergi

HälsaEtt ständigt ökande problem inom vården idag är smittspridning, något man dock kan förhindra genom god handhygien.

Idag är konserveringsmedel den näst vanligaste hudallergiorsaken efter parfym. För frekvent användning av flytande tvål, t ex inom sjukvården, bör man helst använda konserveringsmedels- och parfymfria produkter. Dessutom måste man använda så milda tvättaktiva ämnen som möjligt i produkterna, detta för att minska uttorkningen av huden.

Det svenska hygienföretaget Sterisol har under 30 år arbetat för att skapa konserveringsmedelsfria och milda produkter för god handhygien som minimerar hudproblemen för användaren.

– Frekvent handtvätt med bra produkter är avgörande för att minska smittspridning inom vården. Personer som upplever handtvätten problematisk väljer att undvika den, då nariga händer och eksem kan ge såväl fysiska som känslomässiga problem. Till följd av dålig handhygien ökar smittspridningen, förklarar Björn Rylander som är vd på Sterisol.

Smarta förpackningar skyddar innehållet

Sterisol - Hudvänliga produkter
Idag använder nio av tio sjukhus i Norge Sterisols hudvänliga produkter.

När den flytande tvålen introducerades på marknaden var man tvungen att tillsätta konserveringsmedel för att ta död på de bakterier som frodades i produkten samt i tvåldispensern.

Detta gäller även idag för i princip alla produkter på marknaden förutom Sterisols luft- och bakterietäta förpackningar som skyddar innehållet.

På detta vis har företaget sedan starten på 70-talet kunnat tillverka och utveckla hudvänliga hygienprodukter utan tillsats av konserveringsmedel, som är skonsamma för såväl människa som miljö.

– Våra produkter upplevs behagliga och skonsamma för huden och som resultat av att huden mår bra, ökar följsamheten till hygienföreskrifterna. Idag använder som exempel nio av tio sjukhus i Norge Sterisols hudvänliga produkter, förklarar BjÖrn.

Bra produkter kan och skall även vara miljövänliga

Björn avslutar med att berätta varför deras hudvårdsprodukter även är miljövänliga:

– Genom att ha en kontrollerad dosering möjliggörs nästan fullständig tömning av förpackningen, I vanliga förpackningar brukar upp till 10 procent vara kvar i flaskan när de slängs. Våra förpackningar består endast av 12 gram plast, en minimal mängd jämfört med vanliga flaskors 70 gram.

Sterisols produktionsanläggning i Vadstena uppfyller idag alla krav som ställs för tillverkning av hygienprodukter enligt GMP, Good Manufacturing Practice, samt av svenska läkemedelsverket för tillverkning av vissa läkemedelsklassade produkter.Sterisols produkter finns både för arbetsplatser samt konsumentanvändning.

www.sterisol.se kan du läsa mer om Sterisols hudvänliga hygienprodukter som inkluderar allt från tvålar till handsprit av olika slag samt handkrämer. Ladda även ner den nya applikationen ”Sterisol Skin” som ger dig information om hur du ska vårda din hud i olika situationer och miljöer.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se