Vansbrosimningen - Simning
Som del av En Svensk Klassiker består den traditionella Vansbrosimningen av 3 000 meter simning i Vanån och Västerdalälven. Foto: Mickan Palmqvist

Flera nyheter i Vansbrosimningen 2015

TräningIdag är Vansbrosimningen Sveriges största öppet vattenevenemang med över 15 000 deltagare. Med sju olika vattenlopp erbjuds något för alla, barn som vuxna, elit som motionär. Inför 2015 är det flera nyheter som ska införas.

Sedan 70-talet har Vansbrosimningen varit en del av En Svensk Klassiker. För att fullfölja utmaningen krävs genomförande av fyra av fem följande lopp: Vansbrosimningen, Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet. Du blir då testad på skidor, cykel, simning och löpning. År 2013 var det så många som 4 600 av de 15 000 deltagarna i Vansbrosimningen som satsade på klassikern.

Ett Vansbrosim för alla

Som del av En Svensk Klassiker består den traditionella Vansbrosimningen av 3 000 meter simning i Vanån och Västerdalälven. Numera kan även loppet Öppen Älv tillgodoräknas utmaningen. I Öppen Älv är starttiden öppen under en timmas tid, vilket till skillnad från Vansbrosimningen som har 15 minuter ger ett lugnare alternativ än huvudloppet.

För de som vill göra en Halvklassiker finns Vansbro Halvsim på 1 500 m, och för de som vill ta sig an Tjejklassikern så erbjuds Vansbro Tjejsim på 1 000 m. Utöver dessa fyra lopp, finns även Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim och Lilla Vansbrosimningen.

Nyheter inför 2015

Inför loppen 2015 har arrangörerna arbetat med att göra loppen ännu bättre för simmarna. Startintervallen har ökat till 15 minuter och de seedade startgrupperna har utökats från fyra till sex. Med mindre startgrupper och längre startintervall ser vi fram emot 2015. Madelene Håll som är kommunikatör för Vansbrosimningen passar även på att förklara hur tidtagningen fungerar:

Vansbrosimninen - Simmare
2015 års Vansbrosimningen är full av nyheter. Foto: Mickan Palmqvist

– Många tror att tiden startar samtidigt för hela startgruppen, men tiden tas efter att chippet som simmarna bär på handleden registrerats i startfållan. Deltagarna behöver därför inte känna brådska att komma iväg fort utan kan starta under hela startintervallet om 15 minuter, berättar Madelene.

En annan nyhet för 2015 är att Vansbrosimningen har infört godkända seedningslopp likt Vasaloppet. Du får här möjligheten att kvalificera dig till en tidigare startgrupp om du inte har ett resultat från tidigare år.

Populäritet som består

Anledningarna till att tidigare deltagare återkommer är många. Vi har pratat med Lena Nilsson som har simmat Vansbrosimningen i 35 år. Med bakgrund som simskolelärare har idrotten som motionsform alltid legat henne varmt om hjärtat.

– Vansbrosimningen är en sporre för mig att hålla igång med träningen. Jag började simma när jag var elva år, det gör att jag håller mig frisk. Jag har ett stillasittande jobb så när jag känner mig trött efter dagen då går jag till simhallen och tränar. Det rensar både kropp och själ och ger nya krafter, berättar Lena.

Anmälan till alla loppen sker på vansbrosimningen.se. Här kan du enkelt anmäla dig på mindre än fem minuter. För dig som gör en tidig anmälan är möjligheten större att önska starttid. På webbsidan kan du hitta all information du som simmare kan tänkas behöva kring förberedelser, planering och rekommenderad träning.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se