Presenteras av Kouvola Lakrits
Kouvola Lakrits - hjärta
Foto: Kouvola Lakrits

Finska lakritsmästare lanserar smakfull designnyhet

I lakritsens hemland Finland är lakritsen från Kouvola ett begrepp sedan lång tid tillbaka. Nu startar ett nytt kapitel i företagets historia, när man med inspiration från modevärlden tar fram en helt ny produkt som ingen har sett maken till tidigare.

Kouvolan Laktrits logo

En flaska vin, en chokladask eller en blombukett brukar vara standardgåvorna att ge bort för den som är bjuden på fest. Om man strävar efter att göra ett lite större intryck än så, kommer snart möjligheten att ge bort en annorlunda present som inget värdpar har fått tidigare.

– Det är en svart, krokodilmönstrad handväska med guldfärgade medaljonger som vi har fyllt med vår allra godaste lakrits. Vi kallar den för världens första ”eatable design”, berättar Timo Nisula, lakritsfabrikant på Kouvola lakrits.

Kouvala lakrits har tidigare väckt uppmärksamhet genom att tillsammans med designlegenden Eero Aarnio ha tagit fram ”Design Lakrits”. För alla med intresse för modern formgivning är Eero Aarnio ett välbekant namn som är mest känd som skapare till den ikoniska stolen “Ball Chair” som synts både i Men in Black och i ett flertal Bond-filmer.

Stolta hantverkstraditioner

Även Kouvola Laktrits har en lång historia och i den finska staden med samma namn har man tillverkat lakrits sedan 1945. Företaget grundades 1906 och låg ursprungligen i Viborg där man tillverkade läskedryck. Men efter kriget blev det svårt att få tag i de nödvändiga råvarorna. Ingredienserna till lakrits gick dock fortfarande att skaffa och man startade då istället lakritstillverkning i Kouvola.

– Många av våra konkurrenter tillverkar sin lakrits på löpande band. Vi använder en stor kastrull som rymmer 1200 kilo. Där kokar vi vår lakrits i tre timmar, sedan låter vi den svalna över natten. Det är ett hantverk, berättar Timo Nisula. Att göra lakrits är som att baka bröd, det krävs tid och kärlek.

Färsk leverans direkt från fabriken

Inom en månad beräknar Timo Nisula att hans senaste tillskott till lakritshistorien ska ha lanserats. I Finland kommer lanseringen ske brett i livsmedelsbutiker, men för svenska köpare kommer lakritsväskan kunna köpas via företagets webbshop.

– Vi öppnar en ny webbshop i slutet av januari och det kommer vara enkelt att handla från Sverige. Leveransen sker snabbt och man får väldigt färsk lakrits, avslutar lakritsfabrikanten Timo Nisula på Kouvala lakrits.

Lakritsväskan kommer inom kort även att kunna beställas som profilprodukt med eget tryck. På www.kouvolanlakritsi.fi går det att både köpa och läsa mer om lakritsen som har kallats för världens bästa.