Lindvalls - Korv
1925 grundade Lindvalls Chark av Joel Lindvall och idag finns deras korvar på många ställen, bland annat på samtliga bensinstationer i Sverige.

Få känner till deras korvar men de flesta har ätit dem

KostFörra året fyllde den småländska korvtillverkaren Lindvalls 90 år och firade med pompa och ståt. Men få känner till deras korvar, trots att de flesta av oss har ätit dem.

I det lilla samhället Strömsnäsbruk ligger Lindvalls, ett familjeföretag som i mer än 90 år har tillverkat korvar av alla dess slag. Men få känner till korvtillverkaren vars fabrik skeppar ut 2 miljoner korvar i veckan. Lindvalls vd Lars Andersson berättar här om doldisen från Småland.

Över 90 år av historia

1925 grundade Joel Lindvall det lilla charkuteriet Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk. Tillsammans med han fru Ellen drev de charkuteriet som under åren kom att bli allt större. Under 30-talet utökade man verksamheten genom två filialer; en i Emmaljunga och en i Markaryd.

1955 byggde man sin första korvfabrik tillsammans med ytterligare en filial på orten Strömsnäsbruk där man idag har sin tillverkning. Åren gick och i mitten av 60-talet tillverkade man upp till 4 ton korv i veckan.

Lindvalls - Chark
Lindvalls har fabrik i Strömsnäsbruk, Småland.

Succén fortsatte och 1970 tog sonen Palle tillsamman hans fru Ingegärd över verksamheten för att deras barn i sin tur skulle ta över företaget 20 år senare.

Men det var mitten på 90-talet som det verkligen tog fart, berättar Lars, när man 1995 började de säljas korvar på bensinstationer. Med deras goda rykte i branschen fick Lindvalls en förfrågan från Shell att leverera korv, ett avtal som snart ledde till riksdistribution. Fler började titta åt Lindvalls håll.

2 miljoner korvar i veckan

I dag, 21 år senare, levererar man korv åt samtliga bensinstationer i Sverige och har ökat såväl personalstyrkan som kundbasen. Lars berättar:

– För nio år sedan var vi 30 anställda och i dag är vi 115 samtidigt som vi levererar korv till stora aktörer som Statoil, 7-Eleven, Preem, Pressbyrån, OKQ8, Biltema. Vi levererar också korv till ett globalt möbelföretag med rötter i Småland.

Vad som har gjort Lindvalls så framgångsrika är enligt Lars deras kvalitet i kombination med deras möjligheter till kundanpassningar. Det betyder att man i dag levererar olika korvar till olika kunder, utöver de traditionella grill- och wienerkorvarna.

– Vi har cirka 150 artiklar i fabriken och tillverkar som sagt 2 miljoner korvar i veckan. Allt från vår fabrik här i Strömsnäsbruk. Självklart använder vi uteslutande svenskt kött för den svenska marknaden, säger Lars.

Spännande samarbete med Statoil

En av de mest uppmärksammade kundanpassningarna är det samarbete man tillsammans med Statoil har haft med svenska kocklandslaget. Samarbetet påbörjades för tre år sedan och Lindvalls har därefter arbetat tätt med en av kockarna för att få fram välsmakande korvar. Tilltaget har blivit en stor succé för Statoil och med liknande satsningar ser Lars positivt på framtiden:

– Korv har de senaste åren fått ett uppsving och även blivit något av en lyxvara. Titta bara på London-restaurangen Bubbledogs, de serverar uteslutande korv och champagne. I framtiden tror jag på ett ännu större intresse för korv, något vi gläds över.

www.lindvallschark.se kan du läsa mer om företaget, deras historia och om korvarna som få känner till men de flesta någon gång har smakat.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se