Vita Liberata - Hudcancer
Hudcancer blir ett allt större problem där solarium har en stor del i ansvaret. Experten Katarina Engelholm rekommenderar därför brun utan sol som ett substitut.

Experten: ”Välj brun utan sol i stället för solarium”

SkönhetMed erkända hälsorisker i samband med solning i solarium vädjar distributören för Vita Liberata i Sverige, Katarina Engelholm, svenskar att i stället välja brun utan sol. Och idag finns även alternativ på marknaden som ger en naturlig ton i stället för ett orangeaktigt resultat.

De senaste åren har riskerna med solarium uppmärksammats av medierna vilket har lett till att antalet solarium nu minskar på badhus, gym och hälsoanläggningar. I stället bör den som vill få en naturlig brunare ton välja brun utan sol, menar Katarina Engelholm.

Katarina har många års erfarenhet av brun utan sol-produkter och ansvarar i dag för den svenska försäljningen av Vita Liberatas hälsoprodukter som bland annat används av Kim Kardashian och hyllas av tidningar som Cosmopolitan och Elle. Även många prestigefyllda Spa såsom Four Seasons i Paris och Selma City Spa i Stockholm har valt Vita Liberata.

Varför är solarium skadligt Katarina?

Ett solarium fungerar på samma sätt som solen och utstrålar UV-strålar. Detta ultravioletta ljus sätter igång melaninproduktionen vilket gör att vi blir bruna. När vi blir brända av att sola innebär det att vi solat för snabbt för att cellerna skall hinna bygga upp ett skydd – det är då det orsakas en inflammation i området och det ömmar.

När vi fjällar är det ett tecken på att hudcellerna förstörts. Skillnaden är att när vi solar solarium mot när vi solar ute i solen är att de flesta inte använder sig av solskydd i solarium, vilket gör risken för skador större. Sedan påverkar även UV-strålarna huden och får den att åldras snabbare vilket inte är så roligt om man är ung.

Vad kan brun utan sol erbjuda?

Vita Liberata - Brun utan sol
Brun utan sol kommer i en rad former, allt från krämer till puder. Här syns Vita Liberatas Sunkissed-puder som ger ett snyggt och jämnt resultat utan att skada kroppen likt ett solarium.

Brun utan sol går inte ner i huden utan stannar på det yttersta lagret av våra hudceller. Det betyder att resultatet håller lite kortare tid men inte alls skadar huden. Den som använder brun utan sol får också färg på en gång och behöver inte sola så mycket, vilket ju skadar huden i långa loppet.

Sedan innehåller viss brun utan sol, till exempel den som Vita Liberata erbjuder, många andra bra ingredienser såsom det fuktgivande växtextraktet Aloe Vera. I takt med att hudens celler förnyas, vilket brukar ske cirka var sjunde dag. så flagnar effekten av brun utan sol i en naturlig process.

Men blir man inte orange av brun utan sol?

Tidigare har många brun utan sol-produkter get en orange ton men idag har man kommit långt. Nyckeln är att balansera det aktiva ämnet DHA i en brun utan sol-kräm med övriga ingredienser så att slutresultat blir en jämn och fin färg. DHA utvinns av sockerrör och är det ämne som färgar huden. Vita Liberatas solkräm har aldrig mer än 12% DHA vilket ger en naturlig färg.

Många tycker även att brun utan sol doftar mycket men även här har Vita Liberata arbetat hårt, då den idag i princip är doftfri. Produkterna innehåller heller inga parfymer vilket gör att den även passar personer med känslig hud. Vita Liberata har också produkter som kombinerar hudvård och make up med brun utan sol, till exempel en fuktgivande nattmask och ett mineralpuder med brun utan sol-effekt.

Hur applicerar man enklast brun utan sol?

Vita Liberata - Night Mask
Vita Liberatas Night Mask är en hudkräm som också agerar brun utan sol, perfekt för att ha under natten.

Att applicera brun utan sol är väldigt enkelt. Antingen gör man det själv hemma med hjälp av lotion eller mousse, eller så vänder man sig till en skönhetssalong som hjälper dig. För att få ett så jämnt och hållbart resultat som möjligt är det A och O att förbereda huden genom att använda en peeling innan.

Använd ingen annan hudkräm innan brun utan sol då denna fungerar som en barriär. Duscha inte helst på 6-8 timmar efteråt och använd sedan fuktlotion för att förlänga den bruna tonen så länge som möjligt.

www.vitaliberata.com kan du läsa mer om fördelarna med brun utan sol. Här hittar du också den produkt som passar just dig. Glöm inte att läsa Vita Liberatas blogg där du kan hitta det senaste inom hälsa och skönhet.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se