Presenteras av Venous Centre
Venous Centre - EVL-laser Åderbrack
Idag är endovenös user (EVL) den behandlingen mot åderbråck som har högst evidensgrad.

EVL — den bästa behandlingen mot åderbråck

Idag finns det ett stort antal metoder för att behandla åderbråck men den som utan tvekan har högst evidensgrad är fortfarande endovenös laser (EVL). Därför är detta den bästa behandlingen mot åderbråck, det menar Dr. Anders Holmberg, specialist på Venous Centre.

Venous Centre logo

Alternativa metoder som skum, vattenånga och lim har inte visat sig vara lika framgångsrika som EVL vid behandling av åderbråck. Kring ämnet har flertalet studier gjorts som alla pekar på att laser är den mest fördelaktiga behandlingen av åderbråck. Vi fick en pratstund med Dr. Anders som förklarar hur man uppnår bästa möjliga resultat av sin åderbråcksbehandling.

Behandlingen med högst evidens

EVL togs allmänt i bruk i USA 1996 och elva år senare var Venous Centre först i Norden med att införa den minimalt invasiva metoden. Idag gör kliniken cirka 4 000 behandlingar årligen och för att uppnå bästa möjliga resultat, rekommenderar Dr. Anders att komplettera EVL-behandling med en så kallad virknålsteknik. Han utvecklar:

– Det är viktigt att inte bara ta bort själva grundorsaken till åderbråcken utan även synliga åderbråck. Med ett virknålslikanande instrument drar man ut de synliga åderbråcken via millimeterstora hål. Metoden lämnar inga ärr och blir alltid bäst om man går till helspecialiserade kliniker.

Behandlar allt vid ett tillfälle

Det är viktigt att skilja på åderbråck, som putar ut ur huden, och ådernät, som ser ut som sprängda blodkärl under huden. På Venous Center behandlar en läkare och sköterska alla patientens kärl på vid ett och samma tillfälle.

– Vi har effektiviserat och stärkt vår åderbråcksbehandling genom att ta bort ådernäten vid samma tillfälle. Bäst resultat får man genom att lägga en kompression efter, och såväl vid behandling av åderbråck som ådernät kan man gå till jobbet direkt efteråt, berättar Dr. Anders.

En smärtfri behandling

Anders avslutar med att poängtera betydelsen av en smärtfri behandling. Erbjuds det endast lokalbedövning så blir behandlingen sämre, menar Anders, eftersom det ger besvärande smärtor.

Anders Holmberg - Venous Centre
Dr. Anders Holmberg, specialist på Venous Centre.

På Venous Centre ger de alltid sina åderbråckspatienter en intravenös narkos, något som kräver en specialist på området. Dr. Anders avslutar:

– Detta ska man alltid ha i åtanke när man försöker bestämma sig för vart man ska gå för att behandla sina åderbråck. Vi kan garantera våra patienter en smärtfri och smidig behandling som de behöver inte vara minska oroliga för.

scandinavianvc.se kan du läsa mer de många fördelarna med EVL-laser. Klicka här för att läsa mer om hur själva tekniken kring ingreppet.