Presenteras av Jula Hotell & Konferens
Jula - Hotell - Matstolar
32 stolar av modellen Eiphraim förgyller hotellets matsal.

En konstskatt i Skara!

När den nu mera framlidne Lars-Göran Blank tog med sina barn till utställningen i Mora för att beskåda bland annat Zorns konst, så sa han ” En dag ska jag också äga en Zorn”. Och så blev det.

Jula - Logotyp

Idag har Jula Hotellet i Skara en av Sveriges största privata samlingar av Zorn. Även konstverk av Carl Larsson, Bruno Liljefors med flera finns att beskåda för de som besöker hotellet eller bara tittar in.

Lars-Göran var själv en konstnär, fast han absolut inte själv såg sig som en sådan, därmed finns det även några alster av honom i samlingen.

Så varför en konsthall? Det hela började med att Lars-Göran Blank, grundaren av varuhuskedjan JULA, ville bygga ett hotell i Skara. En tomt med drömläge fanns intill E20. Efter kort betänketid, som vanligt när Lars-Göran ville göra något, byggde han sitt hotell. Hotellet stod klart 2007 med 75 rum, restaurang och konferensdel. Strax därefter tog man även över närliggande camping samt byggde en äventyrsgolfbana.

Rum inspirerade av Zorn

Jula - Hotell - Prins
Prins Carl Philip skakar hand med Lars-Göran Blank.

Men eftersom hans intresse för konst ökade allt mer, så ville han bygga en konsthall där han kunde samla alla sina tavlor och visa upp dem för allmänheten. Våren 2012 stod hans konsthall färdig. Konsthallen byggdes i anslutning till hotellet som samtidigt utökades med ytterligare 23 nya rum, alla inspirerade av Zorn.

Det visade sig att Lars-Görans idé med konsthallen var ytterligare ett smart drag av honom. Konsten drar otroligt mycket folk, både konstintresserade men även folk i allmänhet, eftersom några är mycket folkkära. Nästan alla vet ju vem Anders Zorn var. Marianne Blank, dotter till Lars-Göran och den som idag driver hotellet, säger med ett leende, att det är så roligt när hon slår sig ner i någon del av konsthallen och tar sig en kopp kaffe eller har ett möte.

– Då kan det komma folk som går runt och tittar och man hör hur det diskuteras huruvida det är äkta konst eller kopior som hänger på väggarna, säger hon och skrattar. Eller att det nog är inlånat från något museum. Väldigt många tackar oss för att vi visar upp konsten på detta sätt. Det gör det extra roligt för oss i familjen Blank tycker hon.

Besökare njuter av konsten

Jula - Jessica
Jessica Winbladh, platschef på hotellet.

De som bokar in sig på konferens, middag eller liknande kan få en enklare konstvisning med lite historia om konsten och även en del om Lars-Göran Blank. Hotellet har nu blivit en mötesplats inte bara för övernattande gäster utan så mycket mera, säger Jessica Winbladh, platschef på hotellet.

I den fantastiska restaurangen tänker man till vad som serveras och naturligtvis använder man närproducerat i så lång utsträckning som möjligt. Maten avnjuter man i stolar som är kopior av den klassiska modellen Ephraim, döpta efter stolmakaren Ephraim Ståhl, från den gustavianska perioden. En utgåva som tillverkades helt exklusivt för hotellet i samband med restaurangens uppfräschning 2016.

– Vår ambition var att föra över lite av den rumskänsla som finns i vår konsthall in lobbyn och matsalen, det tycker jag vi lyckades väldigt bra med och vi har fått mycket positiv respons från våra gäster, säger Jessica.

Sommartid är det fullt i princip varje kväll med turistande gäster som bland annat besökte närliggande Skara Sommarland. Grillkvällar, after work, äventyrsgolfen med mera gör att även Skaraborna tar sig till hotellet på kvällarna.

”Som att komma hem”

Inte anade man 2007 att hotellet skulle bli en sådan framgång som det är idag, kanske inte att jämföra med Lars-Görans andra livsverk, JULA, men ändå.

– Åren som gått har varit helt otroliga, berättar Marianne. Och ett stort tack till all personal som medverkat till att vi är där vi är idag. Många har jobbat hos oss i många år vilket betyder mycket. Inte minst för våra återkommande gäster. Det är nästan som att komma hem var det en gäst som nyligen sa. Och det tycker vi känns som ett väldigt bra betyg.

-I år firar hotellet 10-årsjubileum, det har varit en fantastisk resa och framtiden ser ljus ut, säger Jessica som varit med sen portarna slogs upp 2007.

Besök julahotell.se för att läsa mer om det fantastiska konsthotellet i Skara.