Arken - ayurvediskt spa
Många flyr städerna efter en hård arbetsvecka medan andra uppskattar att bryta av den med ett uppfriskande besök mitt i veckan.

Finn harmoni och avkoppling på Art Garden Spa

HälsaMånga svenskar är idag stressade i sin vardag och omges ständigt av brus och orosfaktorer. Mobiltelefonen ligger som en tung sten i fickan och flera ”måsten” tränger sig på, även i det egna hemmet. Då kan det vara dags att bryta av stressen och besöka ett spa som stillar sinnet och skänker harmoni i tillvaron.

Allt fler fastnar för trenden att besöka ett spa på grund av dess läkande och stärkande inverkan på kropp och själ. Många flyr städerna efter en hård arbetsvecka medan andra uppskattar att bryta av den med ett uppfriskande besök mitt i veckan. Tillgängligheten är då extra viktig, något som grundarna av Art Garden Spa har tagit till vara på. Beläget i Arendal, ca 15 minuter från innerstaden, finner man anläggningen som blickar ut över det skiftande havet och skärgården.

-Det är en fantastisk miljö att komma ner och landa i, finna en lugn plats att bara sitta och läsa en bok. Det behöver inte handla om behandlingar utan även att komma hit som en tillflyktsort. Man kan läsa en bok hemma också, men här kan man avskärma sig från alla måsten och bara finna ett lugn i nuet i vår rofyllda miljö, berättar Louise Sandberg, spachef på Art Garden Spa.

Där de fem elementen, konst och natur möts

Massage på Art Garden Spa
Massage på Art Garden Spa

Grundarna Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson, som även driver Varbergs Stadshotell & Asia Spa, såg potentialen i att bygga en modern spaanläggning i nära anslutning till Göteborgs hjärta och fann då Arkens Hotell och Konferensanläggning som nu heter Arken Hotel & Art Garden Spa.

År 2010 byggdes Art Garden Spa som ett komplement till anläggningens övriga verksamhet och har sedan dess lockat besökare från hela världen.

Grundkonceptet och inspirationen kommer från den kinesiska läran om de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten, och hur dessa livsenergier med sina unika karaktärsdrag påverkar våra kroppar och sinnen i takt med årstiderna.

-Vi har valt en tydlig röd tråd och försöker ständigt vara nytänkande, men allt ska ändå präglas och utgå från dessa filosofierna. Maten är lika viktig som behandlingarna och miljön de sker i vilket skapar en helhetsupplevelse av harmoni i miljön. Vi har även ett stort fokus på konst och har alltid utställare i lokalerna, berättar Louise vidare.

Fyra årstider under ett tak

Mörkerrumsterapi - Art Garden Spa
Mörkerrumsterapi på Art Garden Spa

Inne i anläggningen så återspeglas årstiderna i olika rum som behandlar vår, sommar, höst och vinter. Exempelvis så utgörs sommaren av ett ljusterapirum som hjälper oss nordbor behandla vintertröttheten som uppstår i samband med bristen på dagsljus.

Vinterrummet är baserat på det motsatta, nämligen mörkret som omger oss under vinterhalvåret. Mörkerterapin är något som Art Garden Spa är ensamma om och som visat sig vara mycket uppskattat bland gästerna.

Här kan man i en lugn och dämpad miljö slå sig ner på någon av de tempererade vattensängarna och vila upp sig till ljudet av porlande vatten eller avslappnande musik.

Samla nya krafter

Utöver den välarbetade anläggningen erbjuder även Art Garden Spa kurerande bad, behandlingar, samt motionspass i gymmet. Som medlem har man tillgång till hela spa-anläggningen och kan utnyttja dess flexibilitet och mångsidighet, något som lockat många Göteborgare att enkelt kunna ta sig till en plats där de kan samla nya krafter.

Under lov-veckorna mellan nio och två på förmiddagarna kan man dessutom besöka spa i sällskap med sina barn, något som visat sig mycket populärt och omtyckt.

-Barn utsätts minst lika mycket för bruset som alltid omger oss, och det är minst lika viktigt att även de får finna ett lugn. De är otroligt duktiga och växer i den rollen och verkligen kan respektera att det ska vara tyst och lugnt, avslutar Lousie med.

www.arkenhotel.com kan du läsa mer om vilka behandlingar och tjänster som Art Garden spa erbjuder samt hålla dig uppdaterad om kommande temadagar.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se