Venous Centre - EVL-laser Åderbrack
Idag är endovenös user (EVL) den behandlingen mot åderbråck som har högst evidensgrad.

Återfå släta och lätta ben med endovenös laser

SjukvårdIdag drabbas var tredje svensk av åderbråck, lika stor del män som kvinnor. Med EVL kan man med en minimalt invasiv metod ta bort åderbråck utan kirurgiska snitt eller stygn. Benen blir släta, lätta och mindre svullna och du kan gå till jobbet redan dagen efter.

EVL i sin ursprungliga form kom till Sverige 2005, då hade den redan använts i USA i fem års tid. 2008 skedde ett genombrott när den senaste generationen av laserfiber infördes. Sedan dess har tekniken förfinats ytterligare och idag kan man operera de patienter som för bara några år sedan var hopplösa fall.

En förfinad teknik

Idag gör Venous Centre cirka 4 000 behandlingar årligen i Sverige och 500 i Norge. Förr använde man en linjär laser som avgav laserstrålar i en riktning. Men genom sätta en prisma i spetsen på lasern har tekniken förfinats markant.

Anders Holmberg - Venous Centre
Anders Holmberg, vd och grundare till Venous Centre.

– Idag finns det små kärl som man kan komma åt på ett helt annat sätt än tidigare. På kliniken har vi kunnat samarbeta med fabrikanterna av laserfiber och därmed gått från linjär till radiär laser, något som kan liknas med att gå från analog till digital teknik, förklarar Anders Holmberg, specialistläkare inom kärlkirurgi och grundare till Venous Centre.

Idag finns det sju olika tekniker för att operera åderbråck. Anders berättar att av dessa är EVL den mest dokumenterade och vetenskapligt beprövade tekniken.

– EVL är den säkraste metoden vi känner till. Som praktiserande kirurg och läkare rekommenderar jag laserteknik då det är den absolut effektivaste behandlingen, säger Anders.

Inga hopplösa fall

Till Anders kommer ofta patienter som blivit avfärdade på andra kliniker. Det kan vara personer som opererats 2-3 gånger och blivit informerade att det inte går att göra mer. Men som effekt av att modern laser är lättare att hantera, kan Venous Centre behandla alla typer av åderbråck. Anders berättar mer:

– Vi har tidigare haft tre huvudregler. Att alla åderbråck ska bort och det ska varken bli ärr eller återfall. Nu har vi lagt till en fjärde huvudregel; att det inte finns några hopplösa fall.

Helt smärtfri behandlingsform

På Venous Centre har de en maximal väntetid på fyra veckor för operation. Kliniken har även tillgänglighet på kvällar och helger då man kan komma på bedömningsbesök. Nu kan man i princip gå direkt till jobbet.

EVL ärt en helt smärtfri behandlingsform. Man blir av med sina besvär på samma dag som behandlingen utförs och man kan gå till jobbet nästa dag. Med hjälp av en laserfiber försluts venen från insidan och det blir minimala märken kvar efter läkningstiden på 6-12 månader.

På Venous Centre är några av landets mest erfarna specialister på åderbråck. Besök Venous Centres webbsida för att läsa mer om EVL samt boka konsultation. Här kan du även läsa mer om klinikens andra behandlingar mot åderbråck, ådernät och bensår.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se