Presenteras av MRG Wines
MRG Wines - Rickard Juhlin
Nu skapar MRG Wines en portfölj med mousserande viner med Richard som champagneexpert.

Alkoholfritt vin lanseras av champagneexpert

Richard Juhlin är känd världen över för sitt unika doft- och smaksinne. Trots många intressanta erbjudanden har champagneexperten som opartisk bedömare inte hittat något av toppkvalitet, tills Moa Gürbüzer på MRG Wines föreslog en lansering av ett riktigt bra alkoholfritt vin.

MRG Wines logo

Med sin otroliga näsa har Richard provat cirka 10 000 olika sorters Champagne genom sin karriär. Han har även släppt självlärningsböcker om den ädla konsten och i Norge gjorde de en tv-serie om hans otroliga luktsinne. Trots detta har han inte släppt något eget genom åren, fram tills 2012.

– Jag kände direkt att det fanns ett behov av ett gott alkoholfritt vin. Jag har tidigare smakat alkoholfria viner men tyvärr tyckt att de haft bitoner då mycket av aromen är bunden till alkoholen. Detta var något vi ville ändra på, berättar Richard.

Vin i sociala sammanhang

MRG Wines - Alkoholfritt vin
Chardonnay Blanc de Blancs & Chardonnay-Pinot Noir Rosé

Lustigt nog hade Richard precis varit i Dubai där man av religiösa skäl inte får dricka alkohol vilket gett en tankeställare. Samtidigt kände hans gravida fru ofta att det var tråkigt när Richard och hans kollegor provade Champagne och hon inte kunde vara delaktig.

Likaså tyckte hans gode vän som nykter alkoholist då man skulle alltid förklara varför man inte drack och ibland kunde känna sig socialt utanför vid tillställning.

– Jag såg flera anledningar till att göra ett riktigt gott alkoholfritt vin och alla måste kunna dricka vin för att vin är gott. Just att man har ett glas i handen, sitter med andra som dricker och känner sig delaktig i situationen, säger Richard.

Blanc de Blancs från Sydfrankrike

Richards enda premiss var att de inte skulle släppa någonting innan han själv var riktigt nöjd. De skulle använda de finaste råvarorna och den mest kostsamma metoden för att avalkoholisera vinet. Med andra ord, inga kompromisser. Efter att ha ratat den ena provflaskan efter den andra, hade de tillsist sitt färdiga vin.

– Vår Chardonnay är gjort på druvor från södra Frankrike och har en ren och elegant smak. Idag är Richard Juhlin Blanc de Blancs från 2012 det mest sålda alkoholfria vinet både i Sverige och Norge vilket är jätteroligt! Vinet kostar 89 kronor, cirka 40 kronor dyrare än konkurrenternas, men är värt varenda krona, berättar Richard.

Richards mousserande rosévin

Eftersom det mousserande vinet blev en sån succé har Richard engagerat sig allt mer och rest till vingårdarna i Frankrike för att välja ut de bästa druvorna och se över tillverkningsprocessen. Just nu skapas en portfölj med mousserande viner med Richard som champagneexpert.

– Nästa lansering är en blandning av Chardonnay och Pinot Noir, ett rosévin från samma trakter i södra Frankrike. Roséchampagne är väldigt populärt just nu men något klurigare att framställa. Tillsist hittade vi den ljust laxrosa färg vi eftersträvade med somriga toner av röda bär. När den avalkoholiserades blev den som bonus väldigt krämig i eftersmaken, avslutar Richard.

Rickards mousserande rosévin släpps på Systembolaget 1 mars, 2016. Besök www.mrgwines.com för att läsa mer om Richard Juhlins alkoholfria mousserande viner.