Presenteras av Kronägg
Kronägg - Ägg - Träning
Med ägg kan vi få en komplett proteinkälla direkt via kosten då de innehåller alla essentiella aminosyror som vi människor behöver.

Ägget — den naturliga proteinkällan

Det finns många goda anledningar till att äta ägg då de är fyllda av nyttiga och smakrika näringsämnen som vi människor behöver. Men vad inte alla vet är att ägg även är bra prestationsmat, då de näst efter modersmjölk är den smartaste proteinkällan.

[su_faktaruta rubrik=”Visste du att” innehall=”

  1. Ibland kan det vara svårt att skala ett ägg. Detta beror på att ägget är färskt.
  2. Ett ägg men två gulor leder aldrig till två kycklingar eftersom äggskalets syretillförsel endast räcker till en.
  3. Äggulans färg beror på vilket foder som hönan pickar.

”]

Hur bra proteinkälla ett livsmedel är brukar baseras på dess sammansättning av proteinernas byggstenar, aminosyrorna. Ägg är nästintill fullständig i sin sammansättning vilket gör det till en perfekt proteinkälla för de som tränar. Utan syntetiska supplement som piller, pulver eller dryck.

Fysisk aktivitet ökar ditt proteinbehov

Normalt får man i sig tillräckligt med protein via kosten men efter träning så uppstår ett ökat behov. Om man är mer aktiv behöver man därför ett högre proteinintag och ju mer aktiv man är desto större blir detta behov.

När vi människor tränar genererar aktiviteten mer muskler vilket ökar behovet av protein via kosten. Hård träning medför också att muskelmassan bryts ner och för att reparera den behövs ett ökat intag protein via maten.

– Med ägg kan vi få en komplett proteinkälla direkt via kosten då de innehåller alla essentiella aminosyror som vi människor behöver. Med sitt höga proteinvärde är ägg ofta en standard mot vilken andra protein jämförs, säger Marcus Lindström, försäljningschef på Kronägg.

Kronägg - Protein
Ägg är smart prestationsmat och perfekt proteinkälla för de med en aktiv livsstil.

Bra proteinkälla för äldre

En annan grupp människor som är i extra behov att få i sig protein är äldre, berättar Marcus. När man blir äldre gör man inte av med lika mycket energi men trots detta måste man ha ett fortsatt bibehållet intag av protein, vitaminer och mineraler.

– Äldre och människor som tränar behöver en kost som är rik på protein och energi, och här är ägget perfekt prestationsmat, säger Marcus.

Ett klimatsmart protein

De mest högkvalitativa proteinkällorna man kan äta i den naturliga kosten återfinns i ägg, mjölk och kött. Men genom att välja ägg som proteinkälla gör man också ett klimatsmart val, menar Marcus, och jämfört med protein från exempelvis nötkött orsakar ägg endast en tiondel av klimatpåverkande växthusgaser.

kronagg.se kan du läsa mer om ägg som smart prestationsmat samt bli inspirerad till nya recept.