Vätternrundan - cykeltävling & cykellopp
2015 går stapeln för Vättenrundans 50:e lopp och satsningarna för jubileet är många.

50-års jubileum för Vätternrundan

TräningMed över 19 000 deltagare i årets lopp och lite drygt en halv miljon varv cyklade, är Vätternrundan idag världens största cykelmotionslopp. Nu firar de 50-års jubileum och satsningarna är större än någonsin.

Allting startade en regnig augustidag i början på 60-talet. Motalasonen Sten-Otto Liljedahl satt i sommarstugan i Varamon och funderade på vad nästa utmaning i livet kunde bli. Idén kläcktes då att cykla runt Vättern. Sagt och gjort, tillsammans med Evert Rydell, ägare till Motala cykelaffär, gav sig Sten-Otto iväg på en 22 timmars cykelrunda. Lite anade de att detta skulle bli grunden till vad som idag är världens största cykelmotionslopp.

Idag utgörs motionsloppet av 300 km cykling Vättern runt. 2015 går stapeln för Vättenrundans 50:e lopp och satsningarna för jubileet är många.

VM i triathlon

vatternrundan-eva-lena
Eva-Lena Frick, vd för Vätternrundan.

Ett större jubileumsarrangemang som kommer att äga rum i Motala 2015 är VM i triathlon. Tidigare har Motala varit platsen för SM i långdistans, men inför jubileet kulminerar idrottsevanemanget. Vi pratade med jubileumsgeneralen Göran Ekh om insatserna inför jubileet och det kommande VM:et.

– Vi är stolta att få arrangera ett VM här i Motala. Inför vårt 50-års jubileum satsar vi på att engagera kommunen, olika näringsidkare och lokala aktörer så att alla känner sig delaktiga, säger Göran.

Till vintern ska ett jubileums- och ett klassikermagasin delas ut i samarbete med En Svensk Klassiker. Under Vätternrundan 2015 är det även tre herrar som ska cykla sin 50:e Vätternrunda.

”30 bilglesa mil”

vätternrundan - cykling
Idag utgörs motionsloppet av 300 km cykling Vättern runt.

Betydelsen av ömsesidig hänsyn mellan cyklister och bilister på vägen uppmärksammades redan på 60-talet. På detta område var initiativtagarna före sin tid. Idag driver arrangörerna aktivt frågan att försöka få bort obehörig motorfordonstrafik från vägarna under tiden som Vätternrundan pågår. Ett projektet som kallas ”30 bilglesa mil”.

Vätternrundan har ända sedan starten haft två viktiga motton som grundpelare. Cykelloppet ska vara hård motion under bästa möjliga trivsamma förhållanden och man ska vara rädda om varandra under loppets gång.

– Dessa motton är oerhört centrala och ledande för oss än idag. Vi har med oss vår historia i allra högsta grad även in i framtiden. Därför har vi bestämt att temat för jubileet är ”Före sin tid”, berättar Eva-Lena Frick.

Jubileumsloppet av Vätternrundan 300 km som går av stapeln den 12-13 juni är redan fulltecknat. På www.vatternrundan.se kan du läsa mer om VM i Triathlon, Tjejvättern och Halvvättern.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se