New Hair Clinic - Före & Efter
Med en hårtransplantation kan den som lider av ärftligt manligt håravfall återigen få hår på hjässan.

3 vanligaste typerna av håravfall

HälsaFå av oss går igenom livet med oförändrat hårsvall. Både arv, miljö och livsstil kan drabba kallufsen, fast på olika sätt.

Mats Ingers, läkare på New Hair Clinic i Lund, har mångårig erfarenhet av hår. Han berättar här lite om vad som kan ligga bakom hårtapp. Först lite bakgrundsfakta.

– En härsäck i skalpen är ca 0,1 mm tjock, men borrar sig ca 5 mm ner i hårbottnen. Så ser den ut i ca 5 år, när den är i sin aktiva fas. Då tillverkar den 1 cm hår i månaden. Men en dag går den plötsligt i vila, och krymper då ihop till en liten rest alldeles under ytan. Vilofasen brukar vara ca 2 månader, och avslutas med att hårsäcken återskapas – fullt ut. Du byter alltså ut allt hår på huvudet 15-20 gånger under livet, säger Mats.

Tre typer av håravfall


Ärftligt manligt håravfall orsakas av en ”bugg” i en liten proteinstruktur, som kallas androgenreceptorn (AR). AR finns inne i alla celler, som tar upp androgent könshormon, alltså testosteron. Hårsäckarna på hjässan har ett ”verktyg”, enzym, som bygger om en del av testosteronet till DHT, dihydrotestosteron.

– Har man en felbyggd AR riskerar man att DHT stör dessa hårsäckars återgång från vilofas till aktiv fas, så att hårsäcken för varje cykel krymper ihop. Hårsäckarna i kransen, såsom vid tinning och bakhuvud, saknar dock detta enzym, och kommer aldrig att utsättas för DHT eller hårförtvining, säger Mats.

Diffust håravfall innebär att fler hårsäckar än normalt går in i vilofas. Det kan drabba både män och kvinnor. Man märker det genom att man hittar betydligt fler än de 100-150 hårstrån som normalt tappas dagligen till följd av de normala växlingarna. Det kan finnas många orsaker: stress, livskriser, struma, genomgången svårare sjukdom eller kirurgi, graviditet, brist på vissa näringsämnen, som B-vitamin och järn.

– Vid diffust håravfall finns hopp om att man skall kunna få tillbaka hår, om man kommer åt grundorsaken. Vid ärftligt håravfall är det som gått förlorat förlorat för alltid, säger Mats.

Mats Ingers på New Hair Clinic
Mats Ingers på New Hair Clinic

Fläckvis håravfall, alopecia areata, är en så kallad autoimmun sjukdom och kroppen angriper av misstag med sitt immunsystem hårroten. Det vanligaste är att bara hår på begränsade ytor drabbas. Man får en eller ett fåtal helt kala fläckar. Storleken kan variera, ofta är de små som en femkrona.

– Sjukdomen ligger sannolikt latent och bryter ut vid till exempel svår stress eller livskris. Man behöver inte göra så mycket, eftersom håret i de flesta fall växer tillbaka inom 6-8 månader. Men tyvärr kan det också gå åt andra hållet, och då kan det sluta med permanent skallighet, säger Mats

Fokus på hårtransplantationer


- Om din tunnhårighet börjar påverka din livskvalitet och dina sociala val, om du märker att du känner dig obekväm utan hårbonad, boka in en konsultationstid på New Hair Clinic. Kliniken har mer än 20 års erfarenhet av hårtransplantationer. Vi har haft kontinuitet, vilket innebär att vi hela tiden förbättrat vårt koncept genom erfarenhet och fortbildning. Om en hårtransplantation visar sig vara ett alternativ för dig kommer du att få veta alla förutsättningar, avslutar Mats Ingers.