Ergocare - ergonomi på arbetsplatsen
Det vanligaste felet som begås vid en skrivbordsbaserad arbetsplats är just att man sitter fel.

Viktigt att arbeta ergonomiskt på kontoret

FöretagshälsaI Norden arbetar allt fler i kontorsmiljö, men många arbetsgivare glömmer ofta bort den fysiska ansträngning som ett kontorsjobb faktiskt innebär. En god ergonomi på arbetsplatsen är därför en viktig investering och grundläggande för en god företagshälsa.

På ett kontor är personalen den betydelsefullaste tillgången och utgör kärnan av organisationen. Därför är det viktigt att investera i arbetsplatsanalyser med jämna mellanrum för att kontrollera att alla sitter eller står på ett optimalt sätt på sin arbetsplats. En sjukskrivning är inte bara belastande och jobbig för personen som fått problemen, utan är också kostsamt för företaget berättar Teddy Markström VD för ProductCare Sweden AB.

Många sitter fel

Det vanligaste felet som begås vid en skrivbordsbaserad arbetsplats är just att man sitter fel. Antingen sitter man för högt eller för lågt på stolen i förhållande till bordet och oftast är även datorskärmen felplacerad så att man behöver sitta böjd nacke för att kunna arbeta. Detta belastar både synen, ryggen, nacken och skuldrorna på ett onaturligt vis och skapar en obekväm ställning som leder till trötthet, stelhet och värk.

Skräddarsydda lösningar

Ett företag som vet mer om detta än de flesta är ProductCare Sweden AB:s division ErgoCare. De har varit marknadsledande att förebygga ohälsa på arbetsplatser i datormiljö runt om i Sverige under de senaste 15 åren. Myndigheter, företag, offentlig sektor, skolvärlden och rikstäckande koncerner har insett vikten av att förebygga ohälsa i datormiljö och använder sig idag av deras koncept som erbjuder skräddarsydda lösningar på individnivå.

Konceptet bygger på att de utför en arbetsplatsanalys på personer i kontorsmiljö. En legitimerad sjukgymnast och/eller en arbetsterapeut besöker då företaget och genomför analysen där de studerar hur personen idag arbetar och kommer med förslag på åtgärd. Sedan görs en produktutprovning och en produktinstallation där hjälpmedel sätts in för att förbättra arbetssituationen. Slutligen görs även en uppföljning för att kontrollera att personen och beställaren är belåten med åtgärden.

Alla är unika individer och det finns inga universallösningar. Därför skräddarsyr vi en arbetsplats för våra kunder utefter individens arbetssituation och med våra högskoleutbildade kompetenser inom kroppens anatomi och fysiologi samt med vårt noga utvalda sortiment av produkter kan vi leverera en helhetslösning, förklarar Teddy vidare.

Balansstolen som hjälper

Balansstolen active air chair
Balansstolen active air chair

Teddy Markström rekommenderar även den mycket populära balansstolen Active Air Chair som är speciellt framtagen för att stimulera till rörelser och variation i sittställningen, där bålmuskulaturen får arbeta aktivt och naturligt för att hålla uppe kroppen. Balansstolen upplevs som att sitta på en pilatesboll och ökar blodtillförsel i kroppens vitala organ till skillnad från en statisk traditionell sittställning.

För ProductCare Sweden AB är miljö och hållbar utveckling viktigt, så all lagerhållning och leveranser sker i samarbete via Strömberg Distribution i Sandviken AB som endast kör med certifierade miljövänliga transporter. ProductCare har sedan starten vuxit och erbjuder sina tjänster över hela landet. Nu planerar även företaget att expandera i Västra Götalandsregionen där de söker nya kollegor. Läs mer om företaget på www.productcare.se

De 100 första som gör en beställning på Active Air Chair får 1000 kr i rabatt per stol (ord pris 5900kr). Beställning av Balansstolen skickas till teddy@productcare.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se