Cityakuten - Resevaccin & vaccination
Sommaren är högsäsong för utlandsresor bland svenskar och oavsett om det handlar om familjesemester eller att hälsa på familj och vänner kan det vara nödvändigt att vaccinera sig.

Vaccination – mer än bara sprutan

HälsaNär sommaren närmar sig åker många svenskar utomlands. Beroende på faktorer som var i världen du ska åka och hur länge du ska vara borta gör att behovet av vaccinering kan bli nödvändigt. Vad många kanske inte tänker på dock är att vaccination är mer än bara sprutan i sig.

Sommaren är högsäsong för utlandsresor bland svenskar och oavsett om det handlar om familjesemester eller att hälsa på familj och vänner kan det vara nödvändigt att vaccinera sig. Vad för typ av vaccin som är nödvändigt beror på många olika faktorer, därför är det viktigt att vända sig till en vaccinationsmottagning med rätt kunskap och kompetens.

Vi har pratat med Christer Monthan, verksamhetschef på Cityakuten i centrala Stockholm, om varför rådgivningen är minst lika viktig som sprutan i sig. Samtidigt får vi svar på de två vanligaste frågorna kring vaccination.

Varför är rådgivning viktigt?

– Många tänker att vaccinering ”bara är en spruta i armen och sen är det klart”, men det är i kombination med rätt kunskap vi också kan ge bra reserådgivning för ett komplett skydd för resenären. Vaccinationsbehovet är ytterst personligt och baseras utifrån vem personen är. Hur gammal du är, om du har någon sjukdom att ta hänsyn till, om du äter några mediciner och eventuella tidigare vaccinationer, är några frågor som bör ställas.

Cityakuten-resevaccin
Cityakutens mottagning i Stockholm
Det första vaccinatören bör ta ställning till är vilket land man ska besöka. Förutsättningarna kan ju variera oändligt mycket mellan länder, inte minst när det gäller risk för smittsamma sjukdomar. Hur länge man ska vara borta är också viktigt, är man borta en längre tid ökar självklart risken att man smittas. Det kan även vara så att området man ska åka till har drabbats av en epidemi vilket ökar riskerna mångfalt.

Det är alltså väldigt viktigt att vända sig till en vaccinationsmottagning som har gedigen kunskap om vaccinationer och i vilka länder man bör vara försiktig i. På Cityakuten ger vi även generella råd om resan. Vi informerar om risken för trafikolyckor och drunkning men också naturligtvis risken för sjukdomar som sprids via myggor som ex. Malaria och Denguefeber.

Myggstift och myggnät är viktigt att komplettera med vid behov. Att minimera risken för diarré på resan är också viktigt. Målet är alltid att hålla resenären så frisk som möjligt.

Bör jag förbereda mig inför vaccinationen?

– Det viktigaste är att komma i god tid innan resan. Ofta kräver vaccinationen flera sprutor för ett fullständigt skydd och vissa vaccin kräver till och med ett tidsintervall mellan vaccindoserna.

Skulle du mot förmodan komma i sista sekund är det bättre än ingenting. Även om du inte är skyddad fullständigt, har du i alla fall ett visst skydd. Ofta kan man som resenär komplettera vaccinet i efterhand inför nästkommande resa.

Kan mina barn vaccinera sig?

– I nästan alla fall kan barn vaccinera sig. För vissa vaccin finns det åldersgränser men på samma sätt som med vuxna gör man en bedömning om vilka vaccin som behövs.

Alla barn erbjuds vaccination i det svenska barnvaccinationsprogrammet där det ingår vaccin mot bl.a. sjukdomar som stelkramp, difteri, polio, kikhosta, mässling, påssjuka och röda hund.


Vaccinationer sedan 1983

Cityakuten grundades 1983 och har mottagningar i Stockholm, Upplands Väsby, Uppsala och Göteborg, varav Stockholm och Göteborg har enheter för vaccinationer och resemedicin. Cityakuten i Stockholm är Nordens enskilt största vaccinationsmottagning med en bred kunskap och gedigen erfarenhet av vaccinationer och resemedicin.

På mottagningarna finns alltid en infektionsläkare på plats och utöver vaccination erbjuder Cityakuten traditionell sjukvård, tandvård och hälsoundersökningar. På www.cityakuten.se/vaccination kan du läsa mer om vaccination samt boka en tid för vaccinering. På webbsidan hittar du också rådgivning om olika resmål och sjukdomar i områdena.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se